Το Δ.Σ. του Εθνικού καταψήφισε τα σχέδιά μου

«Δυστυχώς δεν κατάφερα να πείσω τα μέλη του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου για την ίδρυση του Τμήματος Σκηνοθεσίας, το οποίο προβλέπεται από τον Ιδρυτικό Νόμο. Γι’ αυτό όταν φτάσετε στο συγκεκριμένο σημείο του δελτίου Τύπου, σημειώστε από πάνω ότι “δεν” θα ιδρυθεί. Εγώ όμως προσθέτω τη λέξη “ακόμη”»…

Ο Στάθης Λιβαθινός, στη χτεσινή πρώτη του συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ανακοίνωση του ρεπερτορίου 2015-2016 του Εθνικού, ομολογεί πια την ανοιχτή σύγκρουσή του με το Δ.Σ. και την αδυναμία του να υλοποιήσει τα σχέδιά του στον τομέα της εκπαίδευσης. Έπειτα από θυελλώδεις συνεδριάσεις επί ένα τρίμηνο, η πρότασή του για το Τμήμα Σκηνοθεσίας καθώς και για την ανάληψη της διεύθυνσης της Δραματικής Σχολής από τον ίδιο απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ.

«Σέβομαι τον θεσμό του διοικητικού συμβουλίου και τον ρόλο του. Όμως με τον καλλιτεχνικό διευθυντή πρέπει αναγκαστικά να χορέψει ταγκό. Να προτείνω, να εξηγώ, να συζητούμε και να εγκρίνονται σοβαρά θέματα ώστε επιτέλους να προχωράμε. Θα το παλέψουμε, αλλά αν φτάσουμε στα άκρα θα αποχαιρετήσουμε και θα πάμε σπίτια μας».

Και επειδή η θητεία του διευθυντή της Δραματικής Σχολής Κώστα Γεωργουσόπουλου έληξε στις 31 Αυγούστου, ο Στάθης Λιβαθινός ανέλαβε τη διεύθυνση εν όψει εισαγωγικών εξετάσεων μέχρι να βρεθεί ο καινούργιος καθότι το Δ.Σ. έχει προκηρύξει διαγωνισμό για τη θέση…

Εντύπωση έκανε η τοποθέτηση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Χουβαρδά και η θερμή στήριξή του στον Στάθη Λιβαθινό: «Μη σταματήσετε να το παλεύετε», του είπε χθες.

Στην ερώτηση με τι σκεπτικό το Δ.Σ. αρνείται τις προτάσεις του, ο Στάθης Λιβαθινός σχολίασε: «Και για την εξόντωση των Εβραίων υπήρχε σκεπτικό… Δεν με ενδιαφέρει. Σέβομαι την πλειοψηφική απόφαση του Δ.Σ. Θα αγωνιστούμε ακόμα κι αν χρειαστούν θυσίες, για πράγματα που θεωρούμε αυτονόητα να γίνουν επιτέλους στο Εθνικό. Στο θέατρο δεν υπάρχει στασιμότητα. Πηγαίνει είτε εμπρός είτε πίσω».

Ο Στάθης Λιβαθινός ανακοίνωσε την ίδρυση της Πειραματικής Σκηνής, τη συνεργασία του Εθνικού με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (το Ίδρυμα Ωνάση είναι χορηγός φέτος στο Εθνικό Θέατρο), αλλά και την καθοριστική οικονομική συμβολή της Μαριάννας Λάτση. Επίσης την ίδρυση πλατφόρμας μουσικού θεάτρου και χοροθεάτρου, την αναβάθμιση της Δραματικής Σχολής, η οποία γίνεται 4ετής και εγκαθίσταται στο Σχολείον της Ειρήνης Παππά. Θεσπίζεται οικογενειακό εισιτήριο αλλά και ένα ακόμα των 10 ευρώ, που αφορά τους νέους ώς 28 ετών και από 65 ετών και πάνω.

«Υιοθετήσαμε το ρεπερτόριο της προηγούμενης διεύθυνσης, το “πειράξαμε” με τον τρόπο μας, το διαμορφώσαμε καλλιτεχνικά και έγινε δικό μας παιδί. Όλοι οι σκηνοθέτες δέχτηκαν επαναδιαπραγμάτευση των αμοιβών τους, οι οποίες βρίσκονται στη Διαύγεια. Η χορηγία από το Ίδρυμα Ωνάση με το ποσό των 220 χιλιάδων ευρώ είναι μεγάλη βοήθεια. Θα συνεργαστούμε όχι μόνο με τη Στέγη, τον ΘΟΚ, τη Λυρική Σκηνή και το ΚΘΒΕ -απορώ γιατί μέχρι τώρα δεν συνεργάστηκαν- αλλά και με θέατρα του εξωτερικού. Για ένα Εθνικό Θέατρο που απευθύνεται σε ευρύ κοινό το δίλημμα “κάνεις θέατρο φτηνό και μέτριο για τους πολλούς ή ακριβό για τους λίγους” έχει απάντηση: Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε θέατρο ακριβό για τους πολλούς, θέατρο όχι πρωταγωνιστών αλλά μεγάλων παραστάσεων».

Ρεπερτόριο 2015-2016

Φιλουμένα» του Εντουάρντο ντε Φιλίππο. Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής. 1/10
«Ριχάρδος ο Γ’» του Σέξπιρ. Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς. 10/12
«Ο θάνατος του εμποράκου» του Αρθουρ Μίλερ. Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής. 10/3 έως 24/4 και 4/5 έως 29/5

Κτίριο Τσίλερ-Σκηνή Νίκος Κούρκουλος

«Καγκουρώ» του Βασίλη Κατσικονούρη. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς. 15/10

«Εγκλημα και τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. Μετάφραση: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. 17/12

«Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαΐδη. Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου. 25/2 έως 24/4 και 4/5 έως 29/5

Παιδική Σκηνή (Κτίριο Τσίλερ-Κεντρική Σκηνή)

«Ο Σιμιγδαλένιος» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου. Σκηνοθεσία: Λυδία Κονιόρδου. 26/9

Θέατρο Ρεξ-Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη

«Γαλιλαίος» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. 21/11

«Αννα Καρένινα» του Λεβ Τολστόι. Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας. 11/2 έως 24/4 και από 4/5 έως 29/5
Nέο Ρεξ

«Μάγκντα Γκέμπελς» του Γιώργου Βέλτσου. Σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια: Αντζελα Μπρούσκου. 5/11

«Δαμάζοντας τα κύματα» του Λαρς Φον Τρίερ. Σκηνοθεσία-διασκευή-δραματουργική επεξεργασία: Ρούλα Πατεράκη. 21/1

«Ξένοι» του Σέρτζι Μπελμπέλ. Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης. 31/3

Πειραματική Σκηνή (Θέατρο Ρεξ-Σκηνή Κατίνα Παξινού)

Την αναλαμβάνουν ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης.

«Στη μέση του δρόμου». Σκηνοθεσία Πρόδρομος Τσινικόρης.

«Υπόθεση Φαρμακονήσι ή το δίκιο του νερού». Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς.

«Το γήρας – Ενα χορικό». Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη.

«Μία δίκη» (προσωρινός τίτλος). Σκηνοθεσία: Πηγή Δημητρακοπούλου.

«Μια γιορτή με τον Μπόρις» του Τόμας Μπέρνχαρντ. Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας.

«Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα», διασκευή του μυθιστορήματος του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Σκηνοθεσία: Μαρία Πανουργιά.

«Η γλυκιά τραγωδία του Οιδίποδα», βασισμένη στον «Οιδίποδα Τύραννο». Σκηνοθεσία: Μαρία Πρωτόπαππα.

Θα μετακληθούν από το εξωτερικό οι παραστάσεις «Please continue, Hamlet» του Καταλανού σκηνοθέτη Roger Bernat και του Ελβετού περφόρμερ Yan Duyvendak και «Some use for your broken clay pots» του Ελβετού περφόρμερ Christophe Meierhans.

Επίσης:

«Το ρολόι», έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μ. Λουντέμη «Το ρολόι του κόσμου χτυπάει μεσάνυχτα» σε διασκευή-σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια Κωνσταντίνου Μπιμπή, σε χειμερινή περιοδεία σε παραμεθόριες περιοχές.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κτιρίου Τσίλερ η «Οδύσσεια» σε μετάφραση Δ.Ν. Μαρωνίτη ως συνέχεια του Κύκλου των Αναγνώσεων της ομηρικής «Ιλιάδας». Είκοσι τέσσερις πρωταγωνίστριες θα παρουσιάσουν σε σκηνικό αναλόγιο τις 24 ραψωδίες της «Οδύσσειας», σε συνεργασία με έναν άντρα-παρτενέρ της επιλογής τους. Κάθε Παρασκευή, στις 18.00.

Εγκαινιάζεται συνεργασία με το σύνολο μουσικής Kyklos Ensemble στην Κεντρική Σκηνή του Τσίλερ τα μεσημέρια του Σαββάτου. Θα πραγματοποιηθούν μουσικές παραστάσεις εμπνευσμένες από τα έργα και τους συγγραφείς του φετινού ρεπερτορίου.

Όλα για την εκπαίδευση

Ο Στάθης Λιβαθινός επέλεξε να κοινοποιήσει και εκείνα τα σχέδια που το Δ.Σ. έχει απορρίψει. Έχοντας ως αιχμή του δόρατος τη Δραματική Σχολή προτείνει τη δημιουργία βάσεων για «στέρεη και ουσιαστική εκπαίδευση όσων ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με όλες τις εκφάνσεις της θεατρικής τέχνης». Οι παρεμβάσεις που ακόμα προγραμματίζει είναι οι εξής:

1 Η Δραματική Σχολή σχεδιάζει την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Σκηνοθεσίας. Ένα ομόφωνο χρόνιο αίτημα με στόχο την κατάρτιση στη σκηνοθεσία, η εκπαίδευση της οποίας κινείται μέχρι σήμερα σε αχαρτογράφητα νερά. Το Τμήμα Σκηνοθεσίας θα λειτουργήσει σε συνεργασία με το Τμήμα Υποκριτικής. Τη διεύθυνση της Δραματικής Σχολής θα αναλάβει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός.

2 Προσφέρεται η δυνατότητα στους απόφοιτους της Σχολής να παρακολουθήσουν εντατικό μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα με καθηγητές τους Θοδωρή Αμπαζή, Λυδία Κονιόρδου, Δημήτρη Παπαϊωάννου.

3 Το Εθνικό για πρώτη φορά στην ιστορία του θα πραγματοποιήσει Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος. Θα ξεκινήσει πιλοτικά το επόμενο καλοκαίρι στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών υπό την καλλιτεχνική εποπτεία της Λυδίας Κονιόρδου.

Σε Εργαστήρια Σκηνογραφίας, Φωτισμών και Μουσικής Θεάτρου καταξιωμένοι επαγγελματίες θα διδάξουν στο Σχολείο της Ειρήνης Παππά. Η Ελένη Μανωλοπούλου και η Ελλη Παπαγεωργακοπούλου (Σκηνογραφία), ο Νίκος Κυπουργός και ο Κορνήλιος Σελαμσής (Μουσική) και οι Αλέκος Αναστασίου και Σάκης Μπιρμπίλης (Φωτισμοί) θα αναλάβουν το πρόγραμμα. .

5 Το Στούντιο Εκπαίδευσης για Θεατρικούς Συγγραφείς δίνει έμφαση στην πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων. Οι υποψήφιοι συγγραφείς που θα συμμετάσχουν -έπειτα από επιλογή- συνεργάζονται με ομάδα ηθοποιών του Εθνικού καθώς και με σκηνοθέτες, για να δοκιμάσουν απευθείας στη σκηνή τη συγγραφική δουλειά τους. Το Στούντιο, υπό τη διεύθυνση των Ηρακλή Λογοθέτη και Κατερίνας Αγγελιδάκη, θα πραγματοποιηθεί στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος και θα έχει διάρκεια 2 τετραμήνων τα οποία θα μοιραστούν ως υπεύθυνοι οι Σταμάτης Φασουλής και Δημήτρης Καραντζάς.

6 Εργαστήρια για παιδιά και εφήβους (από τη νηπιακή έως και την εφηβική ηλικία).

7 Στη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιηθούν τριήμερα σεμινάρια με συγκεκριμένες θεματικές, τα οποία θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς που κάνουν θέατρο στο σχολείο.

8 Θα συνεχιστεί το επισκεπτήριο σε νοσοκομεία (κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας αφηγούνται οι Ιφιγένεια Γρίβα και Ηλίας Κουνέλας) καθώς και ο Χώρος Δράσης, η σύμπραξη του Εθνικού με το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων με υπεύθυνη την Ιωάννα Βαλσαμίδου.

9 Μια καινούργια δράση εγκαινιάζεται φέτος: «Τα Παραμύθια του Εθνικού». Ο επαγγελματίας παραμυθάς Δημήτρης Προύσαλης και ο μουσικός του Φίλιππος Πλακιάς θα επισκεφτούν παιδιά από ευπαθείς ομάδες.

10 Επίσης το Εθνικό σε συνεργασία με την ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAXIS προσφέρει δωρεάν βιωματικά εργαστήρια σε ασυνόδευτα παιδιά Μεταναστών.

09.09.2015, Μαρίνου Έφη «Το Δ.Σ. του Εθνικού καταψήφισε τα σχέδιά μου», Εφημερίδα των Συντακτών

 

Για το link πατήστε εδώ