Ο Στάθης Λιβαθινός αποχώρησε, ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέλαβε

Στην Κεντρική Σκηνή του κτιρίου Τσίλερ, στην Αγ. Κωνσταντίνου, πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση παράδοσης – παραλαβής τής καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Μια ανοιχτή τελικά εκδήλωση, σύμφωνα με την επιθυμία του Στάθη Λιβαθινού, με παρόντες και τους εργαζομένους.

Η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τον Στάθη Λιβαθινό για την προσφορά του ως καλλιτεχνικού διευθυντή και τόνισε ότι ο στόχος είναι το Εθνικό Θέατρο «να συνεχίσει να ανεβαίνει με εξωστρέφεια και επιμονή στον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό του ρόλο, εννοώ την ψυχαγωγία με τη σύγχρονη, αλλά και την αρχαία έννοια».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων πήρε επίσης τον λόγο, ευχαριστώντας τον απερχόμενο διευθυντή και καλωσορίζοντας τον καινούργιο. «Πιστεύουμε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης θα διοικήσει με διαφάνεια και δικαιοσύνη, καθώς το Εθνικό Θέατρο είναι κοινωνικό αγαθό, γνώση που αποτελεί συνείδηση όλων των εργαζομένων».

Ο Στάθης Λιβαθινός ευχαρίστησε την πολιτεία για τη θέση που του εμπιστεύτηκε αυτά τα χρόνια, τον αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή Θοδωρή Αμπαζή, όλους τους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με το Εθνικό Θέατρο στη διάρκεια της θητείας του, το «εξαίρετο Δ.Σ.» και τον πρόεδρό του Βασίλη Πουλαντζά, όλους τους εργαζόμενους: «Ξεχάσαμε τι σημαίνει προσωπική ζωή και δώσαμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Σε άλλες χώρες, τα πράγματα ξεκινούν από το αυτονόητο. Στην Ελλάδα ξεκινάμε από το χάος, πηγαίνοντας προς το αυτονόητο. Ας πούμε πως κι αυτό είναι ένα κάποιο βήμα»…

Είπε ότι πέρασε τέσσερα δύσκολα αλλά υπέροχα χρόνια και ευχήθηκε να είναι ο τελευταίος καλλιτεχνικός διευθυντής που πληροφορείται ότι δεν θα συνεχίσει τη θητεία του είκοσι μόλις μέρες πριν από τη λήξη της.

«Η πολιτεία δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται αλλά ούτε να αιφνιδιάζει μ’ αυτό τον τρόπο, καθώς πρόκειται για έναν οργανισμό με πολύπλοκα θέματα. Πρέπει ο καλλιτεχνικός διευθυντής να ενημερώνεται τουλάχιστον 6 μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του προηγούμενου.

Δεν θέλω να παρεξηγηθούν τα λόγια μου, μένω σταθερά μακριά από κόμματα και σκοπιμότητες. Το μεγάλο κόμμα για εμάς είναι η τέχνη, είναι το Εθνικό Θέατρο. Παραδίδουμε ένα υγιές θέατρο σε καλλιτεχνικό και οικονομικό επίπεδο. Με τα αποθεματικά του, δύο καινούργιες Σκηνές, την Πειραματική και το Μικρό Εθνικό, Σχολή Σκηνοθεσίας, μια Δραματική Σχολή που είναι στολίδι. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ταλαντούχος σκηνοθέτης και ηθοποιός, με εμπειρία και με μεγάλη αγάπη για το Εθνικό Θέατρο».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, μετά τις ευχαριστίες προς όλους, είπε ότι προς το παρόν δεν έχει να πει πολλά, θα μας συναντήσει ύστερα από είκοσι μέρες, οπότε θα ανακοινώσει το πρόγραμμα και τους στόχους του για το Εθνικό Θέατρο.

«Θα ήταν επιπόλαιο από μεριάς μου σ’ αυτή τη συμβολική εκδήλωση παράδοσης-παραλαβής, που γίνεται μάλιστα για πρώτη φορά, να μιλήσω για τους στόχους μου. Θα περιοριστώ σε μια φράση του Κρέοντα από την Αντιγόνη: “Είναι αδύνατον να μάθεις τη σκέψη, τη γνώση, τη συμπεριφορά κάποιου, πριν εκείνος δοκιμαστεί στην εξουσία και την τήρηση των νόμων”.

Ωστόσο, στην παρούσα κοινωνική συγκυρία, στην παρούσα Ελλάδα, πιστεύω ότι το Εθνικό Θέατρο μπορεί να προσπαθήσει να διορθώσει στραβοτιμονιές και να καλύψει κενά που υπάρχουν στον χώρο της Παιδείας. Ένα καράβι είναι το Εθνικό Θέατρο, που θα ταξιδεύει ακόμα κι αν αλλάζουν οι καπετάνιοι.

Οι επιβάτες είναι πάντα ίδιοι, ο ελληνικός λαός. Ο Έλληνας πολίτης που πληρώνει γι’ αυτό το θέατρο, ακόμα κι αν δεν έχει δει ποτέ μια παράστασή του. Ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου δεν είναι ιδιοκτήτης του, αλλά διαχειριστής, θεματοφύλακας. Η πόρτα του γραφείου μου θα είναι ανοιχτή προς όλους, δεν προτίθεμαι να καταστρέψω κανένα έργο προηγούμενων διευθυντών, αλλά να συνεχίσω, βελτιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο μέσα στην πρόκληση της σημερινής συγκυρίας».

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, αναφέρθηκε στα «αυτονόητα» που στην Ελλάδα αναζητούνται, θέμα που έθιξε στην ομιλία του ο Στάθης Λιβαθινός.

«Στόχος μας είναι στο Εθνικό Θέατρο αλλά και σ’ όλους τους άλλους εποπτευόμενους από το υπουργείο Πολιτισμού φορείς, να προσφερθούν τα εργαλεία που χρειάζονται, ώστε να επιτελούν τον ρόλο τους. Στο πλαίσιο μιας ομαλής λειτουργίας, θα έχουμε τον χρόνο ώστε να συζητήσουμε ανοιχτά για τον μελλοντικό τρόπο ανάδειξης του καλλιτεχνικού διευθυντή, μέσω προκήρυξης ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις καλές πρακτικές που λειτουργούν διεθνώς».

Η υπουργός Πολιτισμού συμπλήρωσε πάνω σ’ αυτό: «Θα ήταν καλό τον Φεβρουάριο της τελευταίας χρονιάς της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου να έχει ήδη επιλεγεί ο επόμενος και να ενημερώνεται».

Μια συγκινητική συγκυρία για τον Δημήτρη Λιγνάδη είναι πως αύριο που αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του κλείνουν 30 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα του, Τάσου Λιγνάδη.

Αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια θα είναι η Έρι Κύργια και διευθύντρια του γραφείου του καλλιτεχνικού διευθυντή η Αναστασία Διαμαντοπούλου.

30.08.2019, Μαρίνου Έφη «Ο Στάθης Λιβαθινός αποχώρησε, ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέλαβε», Εφημερίδα των Συντακτών

 

Για το link πατήστε εδώ