Οι Βρικόλακες κρύβουν ένοχα μυστικά

Έτος Ίψεν το 2014 και το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας τιμά τον Νορβηγό δραματουργό ανεβάζοντας στην Κεντρική Σκηνή το αριστούργημά του «Βρικόλακες», σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

Η πρεμιέρα δόθηκε χθες, σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα, με την Μπέττυ Αρβανίτη στον ρόλο της κ. Άλβιγκ.

Ο Χένρικ Ίψεν θεωρείται ο πρώτος μεγάλος εκφραστής ενός πνευματικού ρεύματος που εγκατέλειψε τα προσφιλή θέματα του 19ου αιώνα και έφερε στο προσκήνιο την καθημερινή ζωή και τις αμαρτίες της. Οι «Βρικόλακες» αποτελούν ένα δηκτικό σχόλιο του συγγραφέα στην ηθική της κοινωνίας του 19ου αιώνα με ισχυρά διλήμματα. Μιλάει για μια οικογένεια με ένοχα μυστικά, τις εξωσυζυγικές σχέσεις του άντρα, την προσπάθεια της γυναίκας να εξαγνίσει την τιμή της οικογένειας με τη δημιουργία ενός ορφανοτροφείου, αλλά και τον αδιέξοδο έρωτα του άρρωστου γιου τους Όσβαλντ με μια γυναίκα.

Καταλήγει σε ένα τρομακτικής εντάσεως ηθικό δίλημμα γύρω από το θέμα της ευθανασίας. Το έργο που γράφτηκε το 1881, πιθανολογείται ότι ο Ίψεν το έγραψε εξαιτίας του νόθου παιδιού του, που είχε αποκτήσει μόλις σε ηλικία 18 χρόνων με μια υπηρέτρια και που είχε αναγνωρίσει, χωρίς όμως ποτέ να το συναντήσει. Οι «Βρικόλακες» είναι ένα έργο που έχει στοιχεία από προγενέστερα αριστουργήματα της κλασικής αλλά και της αρχαιοελληνικής δραματουργίας.

«Παρανοϊκή σχέση»

«Βλέπει δηλαδή κανείς την έντονη συσχέτιση με τον ”Οιδίποδα Τύραννο” του Σοφοκλή, που αντικατοπτρίζεται όχι μόνον στη σχεδόν παρανοϊκή σχέση του Όσβαλντ με τη μητέρα του, αλλά και στη σχέση του με τον πατέρα του, ο θάνατος του οποίου τον στοίχειωσε και εν τέλει τον σκότωσε» σημειώνει ο σκηνοθέτης. «Όπως και στον Οιδίποδα, οι ήρωες του ιψενικού δράματος διακατέχονται από τη μανία της ”αποκάλυψης” αδιαφορώντας για τις συνέπειες… Επίσης οι δύο νέοι άνθρωποι του έργου, ο Όσβαλντ και η Ρεγκίνε, πρέπει να παραλάβουν από τους παλιότερους τον κόσμο που αυτοί έφτιαξαν και να καταφέρουν μέσα σ’ αυτόν να πορευτούν και να πραγματοποιήσουν μέσα σ’ αυτόν τα όνειρα και τις ελπίδες τους…».

Τη μετάφραση-δραματουργική επεξεργασία συνυπογράφουν οι Γιώργος Δεπάστας-Στάθης Λιβαθινός και τη σκηνοθεσία έκανε ο Στάθης Λιβαθινός. Τα σκηνικά-κοστούμια φιλοτέχνησε η Ελένη Μανωλοπούλου και η μουσική είναι της Μαρίνας Χρονοπούλου. Πρωταγωνιστούν: Μπ. Αρβανίτη, Γ. Κέντρος, Ν. Χατζόπουλος, Μ. Κίτσου και Κ. Βασαρδάνης.

30.11.2013, Καράλη Αντιγόνη «Οι Βρικόλακες κρύβουν ένοχα μυστικά», Έθνος