Η «Πράξη» γιορτάζει τα εικοσάχρονά της με μια παράσταση υψηλής αισθητικής. Η «Βάσσα» του Μαξίμ Γκόρκι ευτυχεί στο ανέβασμά της στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας και τα μηνύματα-νοήματά της «φωτίζονται» εξαιρετικά από τον Στάθη Λιβαθινό που υπογράφει τη σκηνοθεσία της.
Καθώς ο πατέρας-αφέντης ψυχορραγεί, η τραγική μορφή της μητέρας, Βάσσα Ζελεζνόβα, επιβιώνει ανάμεσα σε συνωμοσίες, σε «βρώμικες» συμμαχίες, απαγορευμένους έρωτες και ένοχα μυστικά του σπιτιού, που συνθέτουν μια ανθρώπινη τοιχογραφία απαράμιλλης λεπτότητας και ακρίβειας, διαποτισμένη από το χιούμορ του Μαξίμ Γκόρκι.
Η Χρύσα Προκοπάκη μετέφρασε το έργο με δεινότητα, ο Στάθης Λιβαθινός έστησε μια παράσταση καλοκουρδισμένη, η Ελένη Μανωλοπούλου φιλοτέχνησε το λειτουργικό σκηνικό και έφτιαξε τα κοστούμια που έπαιζαν βασικό ρόλο στην παράσταση, όπως και η μουσική του Θοδωρή Αμπαζή και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου.
Μεγάλο ατού της παράστασης είναι η διανομή της. Με την εξαιρετική διδασκαλία του Λιβαθινού η Μπέτυ Αρβανίτη συναρπάζει στη Βάσσα της πετυχαίνοντας μια από τις καλύτερες ερμηνείες της και ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος έχει σπάνια εσωτερικότητα και ακρίβεια.
Η Μαρία Καλλιμάνη ποιεί ήθος επί σκηνής, η Άννα Κουτσαφτίκη εντυπωσιάζει με το μέτρο που διαθέτει. Σπουδαία ερμηνεία επιτυγχάνει η Τζίνη Παπαδοπούλου -έξοχες οι εκρήξεις της.
Πολύ καλές στους ρόλους τους είναι η Ελένη Ουζουνίδου και η Ευτυχία Γιακουμή. Ο Κώστας Γαλανάκης έχει κύρος και αμεσότητα και ο Ηλίας Κουνέλας είναι εξαιρετικά εύστοχος.
Ο Λιβαθινός πετυχαίνει διπλό «άθλο» στο ανέβασμά» του αυτό. Απ τη μια καθοδηγεί τους ηθοποιούς του σε σημαντικές ερμηνείες και από την άλλη καταφέρνει να κάνει το έργο του Γκόρκι ακόμα πιο ενδιαφέρον απ’ ό,τι είναι. Δεν είναι ο «Βυθός» δεν είναι η «Μάνα», δεν είναι οι «Μικροαστοί». Ο Λιβαθινός όμως καταφέρνει να το κάνει να φαίνεται ισάξιό τους.
01.03.2008, Μπουζιώτης Βασίλης «Η τραγική μάνα Βάσσα Ζελεζνόβα…» , Έθνος