Θέατρο: Το κλασικό μονοπάτι για το Βυσσινόκηπο

Ο Ρώσος θεατρικός συγγραφέας Άντον Τσέχοφ θεωρείται δικαίως ένας από τους ανανεωτές του ευρωπαϊκού θεάτρου. Ο «Βυσσινόκηπος», που είναι ίσως το γνωστότερο έργο του, ανέβηκε φέτος στο «Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας» υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Στάθη Λιβαθινού. Μια καλοδουλεμένη παράσταση που ακολούθησε το κλασικό αφηγηματικό μονοπάτι χωρίς να επιχειρήσει πειραματικές παρεκτροπές. Μια καταχρεωμένη οικογένεια ευγενών επιστρέφει στο πατρικό σπίτι, για να πει το στερνό αντίο στα περασμένα μεγαλεία και, φυσικά, στο κτήμα με τον ανθισμένο βυσσινόκηπο, το οποίο πρόκειται να βγει στο σφυρί λόγω χρεών. Μπροστά στα μάτια μας, τα κοινωνικά αδιέξοδα της Ρωσίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Η αδιάφορη μπουρζουαζία, ο λαός που πεινά, οι θυμωμένοι ιδεαλιστές και η νέα τάξη που αναδύεται, αναγγελία της επερχόμενης αλλαγής. Ένας χρεοκοπημένος κόσμος που κλείνει το μάτι στη σύγχρονη εποχή.

Ο «Βυσσινόκηπος» είναι ένα έργο που, παρ’ ότι γράφτηκε ως κωμωδία, αρκετά συχνά ατύχησε να παρουσιαστεί ως δράμα. Ο Λιβαθινός και ο θίασός του δεν αστόχησαν. Οι έξοχες ερμηνείες των ηθοποιών σε παρασύρουν με τα τραγούδια, τα γέλια, τους κωμικούς υπηρέτες και τη μεγάλη γιορτή, την παραμονή του πλειστηριασμού, βαθιά μέσα στον ανθισμένο βυσσινόκηπο.

Τα σκηνικά λιτά και ταιριαστά με την ατμόσφαιρα του έργου. Ο Λιβαθινός επέλεξε το σίγουρο δρόμο και κέρδισε το στοίχημα. Μοναδικό μειονέκτημα της παράστασης η μεγάλη διάρκειά της.

26.05.2010, Μπέκας Βαγγέλης «Θέατρο: Το κλασικό μονοπάτι για το Βυσσινόκηπο», Δρόμος της αριστεράς

 

Για το link πατήστε εδώ