Σύγκρουση στην «Άγρια Δύση»

Η εξαχρείωση, η αποξένωση, η βία, η οικογενειακή παρακμή και η διάψευση αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία της «Άγριας Δύσης» του Σαμ Σέπαρντ.

Θέατρο: Εξαρχείων, Θεμιστοκλέους 69. Για τρίτη φορά αποπειράται ο Τάκης Βουτέρης (μετά από δύο έργα του Άρθουρ Μίλερ) να ανεβάσει αμερικανικό έργο.

Έργο: «Άγρια Δύση» του Αμερικανού Σαμ Σέπαρντ. Γράφτηκε το 1980 και ανήκει στην «οικογενειακή τριλογία», που συνθέτουν η «Κατάρα της πεινασμένης τάξης» (1976) και το «Θαμμένο παιδί» (1978).

Συγγραφέας: Ο Σέπαρντ έχει γράψει και το σενάριο της ταινίας του Βιμ Βέντερς «Παρίσι, Τέξας», που το 1984 του χάρισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Ντραμίστας, συνθέτης, συνδέθηκε με την Πάτι Σμιθ και συζεί με την Τζέσικα Λανγκ. Γνωρίστηκε ή συνεργάστηκε με τον Μικελάντζελο Αντονιόνι, τον Μικ Τζάγκερ, τους Στόουνς και τον Μπομπ Ντίλαν.

Υπόθεση: Δυο αδέλφια συναντιούνται στο σπίτι της μητέρας τους, που απουσιάζει. Ο ένας είναι «πετυχημένος» θεατρικός συγγραφέας (Όστιν), ευαίσθητος, ήσυχος και ο άλλος (Λι), αλήτης, κλέφτης, θρασύς και σκληρός. Τα δυο αδέλφια μέσα από τη σύγκρουση «μεταμορφώνονται», αποκαλύπτουν ένα διαφορετικό κόσμο, αυτόν της μοναξιάς και των απραγματοποίητων πόθων, που ριζώνουν εκεί όπου «ευημερεί» ο άκρατος υλισμός, που -ψυχικά τουλάχιστον- κοστίζει πανάκριβα.

Εξέλιξη: Οι ρόλοι και οι ισορροπίες στο δεύτερο μέρος ανατρέπονται. Ο Όστιν και ο Λι εισέρχονται ο ένας στο «μισητό» κόσμο του άλλου. Αποκαλύπτουν τους κρυφούς τους πόθους και την αγωνία τους για το αύριο, που μοιάζει αβέβαιο και ανατριχιαστικά μαύρο.

Σενάριο: Ο διάλογος που γίνεται με κοφτές προτάσεις δεν κρύβει τίποτα το ουσιαστικό.

Ο Σέπαρντ μάλλον καταγράφει τη σύγκρουση των αδελφών, παρά επιχειρεί να διεισδύσει στην ψυχολογία τους.

Οι χαρακτήρες κινούνται σε αυστηρά πλαίσια, αλλά δεν δείχνουν να έχουν βάθος. Η σύγκρουση επιτελείται σε βάρος του περιεχομένου. Η εμφάνιση επί σκηνής του παραγωγού και της μητέρας τους (καρικατούρες που «υποδύονται» οι Γιώργος Σαμπάνης, Αλεξάνδρα Παντελάκη) αποσυντονίζει την εξέλιξη της σύγκρουσης.

Πρωταγωνιστές: Θαυμάσιος ο Μάνος Βακούσης στο ρόλο του αλήτη Λι. Αρκετά συμπαθητικός σ’ αυτόν του συγγραφέα Οστιν ο Στάθης Λιβαθινός.

Σκηνοθέτης: Ο Τάκης Βουτέρης, όπως και στο «Σπασμένο γυαλί», με τις επεμβάσεις του δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα έντασης και βίας (βοηθούν επίσης η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη και τα σκηνικά του Άγγελου Αγγελή). Κατευθύνει θαυμάσια τους δυο ηθοποιούς και προσθέτει ρυθμό και νεύρο στην πορεία προς την τελική αναμέτρηση.

31.10.1996, Παπανικολάου Ν. «Σύγκρουση στην Άγρια Δύση», Εξουσία (Tempo)

 

Για το link πατήστε εδώ