Στο «Ακροπόλ» – «Ηλίθιος» με καθαρή ψυχή

«Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του αφηγηματικού θεάτρου» υπόσχεται ο Στάθης Λιβαθινός, που σκηνοθετεί το αινιγματικό έργο του Ντοστογιέφσκι σε μια παράσταση διάρκειας έξι ωρών

Μια πραγματεία για την αγάπη, σε όλες της τις μορφές, για την ανώτερη, συμπαντική αρμονία. Το πιο «μυστικιστικό», το πιο «αινιγματικό» και, για πολλούς, καλύτερο, έργο του Ντοστογιέφσκι, ο «Ηλίθιος», ξαναζωντανεύει στη σκηνή. Το κλασικό αριστούργημα, όπως παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου το 2007, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, θα χαρεί το θεατρικό κοινό, και πάλι σε δύο μέρη, από τις 19 του μήνα και έως τις 20 Μαΐου στο θέατρο «Ακροπόλ».«Δεν υπάρχει τίποτα δυσκολότερο στον κόσμο από την απεικόνιση του πραγματικά υπέροχου ανθρώπου… Και δεν υπάρχει πιο υψηλή αποστολή για τον άνθρωπο από το να δώσει ανιδιοτελώς τον εαυτό του στους ανθρώπους», λέει ο συγγραφέας αναφορικά με την ιδέα και την απόφασή του να καταπιαστεί με το δύσκολο εγχείρημα της παρουσίασης όχι ενός ακόμα, μεταξύ πολλών άλλων στη λογοτεχνία, «θετικού ήρωα», αλλά του «απόλυτα καλού» ανθρώπου.

Ο αλλόκοτος ήρωάς του, ο πρίγκιπας Μίσκιν, ενσαρκώνει την ιδέα της αληθινής αγάπης και αυταπάρνησης, της αγάπης που φτάνει έως τη θυσία. Θα υποκύψει κι αυτός, όπως και τα υπόλοιπα πρωταγωνιστικά πρόσωπα του έργου, η ερωτευμένη με τον πρίγκιπα Ναστάσια Φιλίπποβνα κι ο παθιασμένος μαζί της Ραγκόζιν, στον αδυσώπητο νόμο των ανθρώπινων παθών. Γραμμένος το 1868-69 ο «Ηλίθιος» καταπιάνεται μ΄ ένα τολμηρό για την εποχή του ζήτημα, που έχει να κάνει με το πώς ένας αγνός, άφθαρτος, ανυστερόβουλος και ακοινώνητος άνθρωπος εισβάλλει με καταλυτικό τρόπο σε ένα αλλοτριωμένο κοινωνικό περιβάλλον, με δραματικές όμως συνέπειες τόσο για τον ίδιο όσο και για όσους θα συναναστραφεί.

«Ο “Ηλίθιος” έχει κάτι που σήμερα λείπει από τα πράγματα που τρώμε και από τον αέρα που αναπνέουμε. Είναι καθαρός! Ο «Ηλίθιος» εκπροσωπεί την παιδική πίστη, την καθαρότητα στη σκέψη, την καθαρότητα στην ψυχή, την ομορφιά. Τόσο απλά», έλεγε ο Στάθης Λιβαθινός, πριν από μερικά χρόνια, όταν είχε πάρει το ρίσκο και τον ανέβασε στη σκηνή.

Η παράσταση, ένας εξάωρος άθλος, γνώρισε τεράστια επιτυχία και αποτέλεσε σήμα-κατατεθέν στα θεατρικά δρώμενα. Τώρα επιστρέφει στο κείμενο και στην παράσταση. «Η επιστροφή στο ανέβασμα του “Ηλίθιου” μετά έξι χρόνια είναι η βαθύτερη ανάγκη, δική μου αλλά και της ομάδας: να παρακολουθήσουμε ξανά την τραγική περιπέτεια ενός αθώου ανθρώπου μέσα στη δίνη της σύγχρονης ζωής, να ξαναδούμε με πιο ώριμο βλέμμα το αριστούργημα του Φ.Μ. Ντοστογέφσκι», υπογραμμίζει σήμερα ο Στάθης Λιβαθινός. «Ο “Ηλίθιος”, επίκαιρος όσο ποτέ, είναι το φως στη σκοτεινή εποχή της ανθρώπινης ψυχικής κρίσης, η πίστη στην αναζήτηση της ομορφιάς. Περιέχει όλα εκείνα τα σωτήρια μυστικά που χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος για να επιζήσει σε μια δύσκολη εποχή», προσθέτει. «Αλλά και για εμάς είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του αφηγηματικού θεάτρου, που μας σημάδεψε από την εποχή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού. Τώρα, ένα όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα, χάρη στις προσπάθειες του “Ακροπόλ”, αλλά και την επίμονη δουλειά που έκανε όλη η ομάδα μας, ώστε να ολοκληρώσουμε μια δημιουργική θεατρική χρονιά, μετά τον “Ερωτόκριτο”», καταλήγει.

Οι συντελεστές

Ο σκηνοθέτης έχει κρατήσει τον βασικό κορμό του τότε θιάσου, ενώ έχει προσθέσει ηθοποιούς. Η μετάφραση είναι του Αρη Αλεξάνδρου, η δραματουργική επεξεργασία του Σάββα Κυριακίδη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Ελένη Μανωλοπούλου, η μουσική είναι του Θοδωρή Αμπαζή, ενώ οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Παίζουν: Βασίλης Ανδρέου, Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Ημελλος, Στέλιος Ιακωβίδης, Κόρα Καρβούνη, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή, Δαυίδ Μαλτέζε, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Δημήτρης Μυλωνάς, Μαρία Ναυπλιώτου, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Φωτεινή Τιμοθέου, Αρης Τρουπάκης, Σπύρος Τσεκούρας, Σοφία Τσινάρη, Γιώτα Φέστα, Γιώργος Χριστοδούλου.

Σε 2 μέρη

Ο «Ηλίθιος» θα παρουσιάζεται Τετάρτη στις 5.00 μ.μ. το Α΄μέρος και στις 8.30 μ.μ. το Β΄μέρος, Πέμπτη στις 8.30 μ.μ. το Α΄μέρος, Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. το Β΄μέρος (τις Παρασκευές 20/4 και 27/4 το Α΄μέρος), Σάββατο στις 5.00 μ.μ. το Α΄μέρος και στις 8.30 μ.μ. το Β΄μέρος, Κυριακή στις 5.00 μ.μ. το Α΄μέρος και στις 8.30 μ.μ. το Β΄μέρος.

11.04.2012, Καράλη Αντιγόνη «Στο Ακροπόλ – «Ηλίθιος» με καθαρή ψυχή», Έθνος