Στη μπούκα

Δεκατρείς ηθοποιοί μοιράστηκαν τους ρόλους στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Μασκαράτα του Λέρμοντοφ, που ανέβασε ο Στάθης Λιβαθινός στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Στις τρεις προγραμματισμένες παραστάσεις δεν άργησε να προστεθεί και μια τέταρτη (απογευματινή), καθώς τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν αμέσως.

Λογικό, αφού η δουλειά της (μέχρι πρότινος) Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου έχει κερδίσει τη θέση της στη θεατρική Αθήνα στα επτά χρονιά της ζωής της – στην αρχή στο Γκαράζ του κτιρίου Τσίλερ και αργότερα στο Από Μηχανής Θέατρο. Με τον σαιξπηρικό «Αγάπης Αγώνα Άγονο» για έναρξη και τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι για φινάλε, η ομάδα, ως γνωστόν, έπαψε πλέον να λειτουργεί υπό τη σκέπη του Εθνικού.

Ο Γιάννης Χουβαρδάς και ο Στάθης Λιβαθινός δεν βρήκαν πουθενά τη χρυσή τομή έτσι ώστε να συνυπάρξουν – ο καλλιτεχνικός διευθυντής κατήργησε τις σκηνές και την αυτονομία τους (αν και από αυτές η μόνη που λειτούργησε πραγματικά ήταν η Πειραματική).

Η ομάδα βέβαια βρήκε ιδιώτη αρωγό, το θέατρο Μεταξουργείο με την Άννα Βαγενά και τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, και θα συνεχίσει εκεί, στην οδό Ακαδήμου, τη δουλειά της από τη σεζόν 2008-2009 – με δύο έργα, ένα στην αρχή και ένα δεύτερο την άνοιξη, τα οποία αναμένεται να μην είναι ρωσικά.

Θα λείψουν όμως από το Εθνικό Θέατρο (που δεν διαθέτει πια Πειραματική Σκηνή, τουλάχιστον με τον τίτλο της) οι παραστάσεις αυτές: Είχαν δημιουργήσει παράδοση, είχαν φτιάξει το πιστό κοινό τους, είχαν πείσει για τη δουλειά τους, είχαν ενδιαφέρον σε όλα τα επίπεδα και, επιπλέον, ανέδειξαν νέους ανθρώπους – ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Από το 2001 ως τις αρχές του 2008 ανέβηκαν περίπου 35 έργα. Στην αρχή ξεκίνησαν 25 παιδιά και στο τέλος η Πειραματική αριθμούσε γύρω στα 45 – ηθοποιοί που συμμετείχαν στις παραγωγές της. Από το στούντιο σκηνοθεσίας βγήκαν νέες δυνάμεις που βρήκαν τη θέση τους στο ελληνικό θέατρο.

Με τον Θοδωρή Αμπαζή, στενό συνεργάτη και όχι μόνο συνθέτη (έγραψε μια εξαίσια μουσική για τη Μασκαράτα) στις παραστάσεις του Λιβαθινού, και τον Στρατή Πασχάλη, μεταφραστή – ποιητή των έργων, η παρέα της Πειραματικής άφησε το στίγμα της.

Επειδή όμως το θέατρο είναι πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι που το φτιάχνουν, είναι βέβαιο ότι η πρώην Πειραματική θα συνεχίσει το δρόμο της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σύσσωμο το δυναμικό της ομάδας ακολούθησε το σκηνοθέτη και εμπνευστή τους.

Από το Μεταξουργείο θα λείψει στην αρχή της σεζόν ο Δημήτρης Ήμελλος (γιατί παίζει στις Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης, εναρκτήριο της ανανεωμένης Κεντρικής Σκηνής στην Αγίου Κωνσταντίνου) και ο Βασίλης Ανδρέου (γιατί είχε ήδη κλείσει στο Εθνικό). Οι υπόλοιποι θα είναι εκεί.

ΥΓ.: Η Μαρία Ναυπλιώτου, Νίνα στη Μασκαράτα, καθήλωσε με την υποκριτική της. Μπράβο!

06.07.2008, Λοβέρδου Μυρτώ «Στη μπούκα», Το Βήμα

 

Για το link πατήστε εδώ