Στάθης Λιβαθινός: “Στην βιβλιοθήκη τα βιβλία ξεκουράζονται, στην σκηνή τα πράγματα είναι διαφορετικά”

Αποσπάσματα από την Φόνισσα του Παπαδιαμάντη, όπως θα παρουσιάζεται από τις 9 Νοεμβρίου, πλημμύρισαν σήμερα το καφέ του βιβλιοπωλείου Ιανός, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Θέατρο Κεφαλληνίας με αφορμή την παρουσίαση του φετινού ρεπερτορίου. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο ποιητής και υπεύθυνος για την δραματουργική επεξεργασία της “Φόνισσας” , Στρατής Πασχάλης, ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός και ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης.

Μιλώντας για την δραματουργική επεξεργασία του έργου ο ποιητής Στρατής Πασχάλης αναφέρθηκε στο πηγαίο γλωσσικό ρεύμα του Παπαδιαμάντη που διατρέχει όλη την αφήγηση της Φόνισσας, το οποίο αναδεικνύεται στην παράσταση ενώ ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός μίλησε για τον ερευνητικό χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες αυτής της μεταφοράς καθώς και για την συνεργασία του με το Θέατρο Κεφαλληνίας: “Στην βιβλιοθήκη, τα βιβλία ξεκουράζονται. Στην σκηνή τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όλα μεταφράζονται σε μια άλλη γλώσσα. Στο θέατρο Κεφαλληνίας , όπου είχα την χαρά και την τιμή να εργαστώ τα τελευταία χρόνια παρέχονται οι δυνατότητες όλες οι δουλειές να έχουν έναν ερευνητικό χαρακτήρα, είτε πρόκειται για Ντύρενματ, είτε για Τσέχωφ, είτε οτιδήποτε άλλο. Αυτή την φορά αποφασίσαμε η δουλειά μας να μην έχει κανένα δίχτυ ασφαλείας ως προς το οτιδήποτε, άρα πρόκειται για μια απευθείας θεατρική δουλειά , η οποία ξεκίνησε από τον Απρίλιο, πάνω στο έργο ενός συγγραφέα που δεν εγγυάται κανένα σίγουρο αποτέλεσμα, ειδικά από την στιγμή που δεν πρόκειται καν για θέατρο αλλά για λογοτεχνία και στον Παπαδιαμάντη δεν υπάρχει τίποτα αυτονόητο”.

Όσο για τους λόγους της επιλογής του συγκεκριμένου συγγραφέα ο ίδιος είπε: “Αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το κείμενο σαν σύγχρονοι άνθρωποι και έχω την πεποίθηση ότι η γλώσσα του θα στάξει σαν βάλσαμο στα αυτιά του σύγχρονου θεατή μέσα σε αυτό το σύγχρονο περιβάλλον της βρωμιάς. Ο Παπαδιαμάντης είναι πάντα ανάπαυση ιδιαίτερα μέσα από τον επικίνδυνο προβληματισμό που αναπτύσσει στην Φόνισσα, έχοντας να περιγράψει σκοτεινά σημεία με τόση αγάπη και καλοσύνη προς τον άνθρωπο και έχει σημασία να καταλάβουμε ότι αυτός ο άνθρωπος που περιγράφει με τόση συμπόνια στο ενδιάμεσο ανάμεσα στην ανθρώπινη και στην θεία δικαιοσύνη, πριν από λίγες σελίδες έχει σκοτώσει πέντε παιδιά. Αυτός ο τρόπος σκέψης και η καινοτόμα για την εποχή του ματιά είναι κάποιες από τις αιτίες που μας έκαναν όλους και εμένα προσωπικά να απευθυνθούμε σήμερα σε έναν τέτοιο συγγραφέα και μάλιστα μιλώντας για ένα πρόσωπο που ζητάει μετάνοια και κατανόηση στο τέλος της επίγειας ζωής του”.

Αμέσως μετά ακολούθησε ολιγόλεπτο τρέιλερ της παράστασης σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα και μοντάζ Γιώργου Δεβινιώτη, τα γυρίσματα του οποίου διήρκεσαν δύο ημέρες και πραγματοποιήθηκαν στην Τζιά.

Για τα έργα “Σόλο Ντουέτο”, “Λευκές Νύχτες” και “Σκότωσε ότι αγαπάς”, τα οποία θα παρουσιαστούν στην Β’ σκηνή του Θεάτρου Κεφαλληνίας, μίλησαν αντίστοιχα οι ηθοποιοί Νίκος Αρβανίτης, Δημήτρης Καταλειφός και ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του νέου site του Θεάτρου.

03.10.2011, Ρανμαντάνη Δέσποινα «Στάθης Λιβαθινός: Στην βιβλιοθήκη τα βιβλία ξεκουράζονται, στην σκηνή τα πράγματα είναι διαφορετικά», theaterviewsite.blogspot.gr

 

Για το link πατήστε εδώ