Ρεπερτόριο υψηλών απαιτήσεων – «Μολιέρος» από το Εθνικό Θέατρο

[…] Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, οι θεατρόφιλοι μπορούν να δουν μια από τις καλύτερες παραστάσεις του φετινού χειμώνα, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, με το πρωτοπαρουσιαζόμενο στην Ελλάδα έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Μολιέρος (εταιρία υποκριτών)». Η πολύ καλή μετάφραση είναι του Λεωνίδα Καρατζά. Τη μετάφραση των στίχων και τα κείμενα των τραγουδιών υπογράφει ο σημαντικός ποιητής Στρατής Πασχάλης. Την αρμόζουσα στο ιστορικό πλαίσιο και στο σατιρικό χαρακτήρα του έργου μουσική ο Θοδωρής Αμπαζής. Το λιτότατο σκηνικό και τα πανέμορφα κοστούμια εποχής η Θάλεια Ιστικοπούλου. Την εκφραστικότατη κίνηση – χορογραφία Κυριάκος Κοσμίδης, την καλοδιδαγμένη ξιφασκία ο Γεννάδιος Πάτσης και τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς ο Ζαφείρης Επαμεινώνδας.

Ο Μπουλγκάκοφ με το έργο αυτό πέτυχε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια… Να κάνει θέατρο μέσα στο θέατρο. Να ιστορήσει την τελευταία περίοδο της ζωής, των ερώτων, της θεατρικής δημιουργίας του Μολιέρου, της εύνοιας που του προσέφερε ο Λουδοβίκος ΙΔ’ και της πολεμικής εναντίον του από την ιεροεξεταστική εκκλησιαστική ηγεσία, τα παραεκκλησιαστικά φερέφωνά της και τους «πράκτορές» της. Να σατιρίζει τον ανταγωνισμό, τη ζηλοτυπία, τον ελευθεριάζοντα βίο των θεατρίνων. Να καυτηριάσει, μέσω της ιστορίας του Μολιέρου, για παρόμοια φαινόμενα στο ρώσικο θέατρο της εποχής του.

Ο Στάθης Λιβαθινός ανέδειξε και εξισορρόπησε απολύτως όλες τις συνισταμένες του έργου. Με εξαίρεση κάποια αργορυθμία στο λόγο, η ευφρόσυνη παράστασή του διαθέτει παιγνιώδη ευρηματικότητα, αίσθηση του χιούμορ, κέφι, υψηλό αισθητικό γούστο και συνολικά καλοδιδαγμένες ερμηνείες, από ταλαντούχους, επί το πλείστον νέους ηθοποιούς, που καταθέτουν τον καλύτερο εαυτό τους για μια πολύ δημιουργική ατομική και συλλογική υποκριτική άμιλλα. Όλοι αξίζουν επαίνους και αναφοράς: Νίκος Καρδώνης, Δημήτρης Ήμελλος, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννης Μαυριτσάκης, Μαρία Σαββίδου, Στάθης Γράψας, Μαίρη Μπουγά, Γιώργος Φριντζήλας, Άρης Τρουπάκης, Ναταλία Στυλιανού, Σοφία Τσινάρη, Γιώργος Δάμπασης, Γεννάδιος Πάτσης, Ελένη Ρουσσινού, Βασίλη Ανδρέου.

15.12.2004, Θυμέλη «Ρεπερτόριο υψηλών απαιτήσεων – «Μολιέρος» από το Εθνικό Θέατρο», Ριζοσπάστης

 

Για το link πατήστε εδώ