Πρώτη πανελλήνια στο ΚΘΒΕ για τους «Εχθρούς, μια ερωτική ιστορία»

«Όλοι μεταξύ τους οι ήρωες είναι κατά κάποιο τρόπο εχθροί», τόνισε στο TyposThes ο ηθοποιός Ορέστης Παλιαδέλης

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Ο Χέρμαν Μπρόντερ, εβραϊκής καταγωγής, πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν παντρεμένος με την Ταμάρα και είχε δύο παιδιά. Στον Πόλεμο τους χάνει και κρύβεται στον στάβλο στο χωριό της πρώην Πολωνής υπηρέτριάς του. Εκείνη τον σώζει και μετά φεύγουν μαζί για τη Νέα Υόρκη όπου και παντρεύονται. Στη συνέχεια θα ερωτευθεί τη Μάσα που είχε επιβιώσει από το Ολοκαύτωμα. Και η κατάσταση θα γίνει πιο περίπλοκη όταν εμφανίζεται στην πόλη και η πρώην γυναίκα του, που τη θεωρούσε νεκρή.

Αυτά συμβαίνουν στο έργο του νομπελίστα συγγραφέα, Ισαάκ – Μπάσεβις Σίνγκερ «Εχθροί, μια ερωτική ιστορία», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 25/3/23 από το ΚΘΒΕ στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σε θεατρική διασκευή ΡόιΧεν, μετάφραση Λεωνίδα Καρατζά και σκηνοθεσία -δραματουργική επεξεργασία Στάθη Λιβαθινού.

«Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο του έργου. Μιλάει για ένα παιχνίδι της μοίρας. Σε δεύτερο επίπεδο αναφέρεται στην ανάγκη τους για ζωή, για να ερωτευθούν ξανά και να ξεχάσουν ό,τι έχει συμβεί.

Και οι τέσσερις ήρωες έχουν δύσκολα βιώματα και νιώθουν πιο έντονη την ανάγκη της επιβίωσης. Σε τρίτο επίπεδο, ειδικά στο μυθιστόρημα, υπάρχει αναφορά στις φιλοσοφικές αναζητήσεις κυρίως του Χέρμαν, του ήρωα που υποδύομαι. Έχοντας δει τα δεινά του πολέμου και έχοντας ακούσει τα όσα έγιναν, αναρωτιέται ποιος είναι ο Θεός που επιτρέπει να συμβούν τέτοιες φρικαλεότητες. Αμφισβητεί τη δύναμή του και την ποιότητά του, αν δηλαδή είναι ή δεν είναι καλός», ανέφερε ηθοποιός ο Ορέστης Παλιαδέλης.

Συμπλήρωσε πως η θεατρική διασκευή έγινε με προσεγμένο τρόπο σε ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που αποτελεί έναν ύμνο στη γυναίκα.

«Είχαμε την τύχη να δουλέψουμε πάνω σε ένα πολύ καλό κείμενο», σχολίασε, ενώ τόνισε πως και το εικαστικό κομμάτι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στο ποιοι είναι οι «εχθροί» σημείωσε πως «όλοι μεταξύ τους οι ήρωες είναι κατά κάποιο τρόπο εχθροί», για να συμπληρώσει πως ουσιαστικά αυτό που θα δούμε είναι ένα… ερωτικό Άουβιτς, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Λιβαθινός κατά τη διάρκεια μιας πρόβας.

«Δυστυχώς ο έρωτας δεν επιτυγχάνεται ή αν θέλετε όχι με τους όρους που θα τον ήθελαν οι ήρωες του έργου» σχολίασε ο κ. Παλιαδέλης.

Ερωτηθείς για την συνεργασία με τον κ. Λιβαθινό εξέφρασε την βαθιά εκτίμησή του για το έργο και τον τρόπο δουλειάς του συγκεκριμένου σκηνοθέτη, ενώ πρόσθεσε πως «αντιμετωπίζει τους ηθοποιούς με σεβασμό, είναι αυστηρός, πειθαρχημένος και εκπροσωπεί μια σοβαρή υποκριτική». […]

26.03.2023, Βασβάνη Λεμονιά «Πρώτη πανελλήνια στο ΚΘΒΕ για τους «Εχθρούς, μια ερωτική ιστορία», Τύπος Θεσσαλονίκης

 

Για το link πατήστε εδώ