Πρόσωπα της πόλης – Αιμίλιος Χειλάκης

Ταλαντούχος, γοητευτικός, προσγειωμένος και με σήμα κατατεθέν τη βαθιά καλλιεργημένη του φωνή. Ο Αιμίλιος Χειλάκης είναι ένας ηθοποιός που ενώ έχει όλα τα προσόντα ενός pop idol, ποντάρει αμιγώς καλλιτεχνικά στις δουλειές του. Τη χρονιά που μας πέρασε παρουσίασε το «Η δεσποινίς Τζούλια απουσιάζει» κι έκανε ένα «πέρασμα» από το τηλεοπτικό «Κλείσε τα μάτια». Τώρα ετοιμάζει μια ταινία με τη Λάγια Γιούργου, τη «Λιούμπη» (σημαίνει «αγάπη» στα ρώσικα), ενώ στο θέατρο παίζει στα «Παντρολογήματα» του Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Στ. Λιβαθινού στο Πορεία.

Τι ακριβώς είναι τα «Παντρολογήματα»;
Μια ιστορία, ένα απολύτως αδιανόητο περιστατικό, όπως λέει και ο Γκόγκολ, δέκα ανθρώπων που προσπαθούν να νικήσουν τη μοναξιά τους και να αποκτήσουν την ευτυχία μέσα από ένα προξενιό.

Ο ρόλος σου στην παράσταση είναι κωμικός;
Το μυστικό της κωμωδίας είναι το πόσο τραγικός είναι ο ήρωας. Ο Κατσκαριόφ υποβάλλει με το δικό του τρόπο στον φίλο του Πατκαλιόσιν (Δ. Τάρλοου) να παντρευτεί για να ευτυχήσει. Το ότι ο φίλος του δεν θέλει να παντρευτεί δεν τον αφορά καθόλου. Το τραγικό στον Κατσκαριόφ έγκειται στο ότι το προξενιό αυτό γίνεται ο στόχος της ζωής του. Με νύχια και με δόντια ακροβατώντας, ταχυδακτυλουργώντας, εξολοθρεύει τους υπόλοιπους υποψήφιους, πείθει τη νύφη ότι ο «δικός» του γαμπρός είναι ερωτευμένος μαζί της και τον υποψήφιο γαμπρό και φίλο του ότι η νύφη είναι ερωτευμένη μαζί του, φτάνοντας στο τέλος πολύ κοντά στο να πετύχει το στόχο του.

Η οικειότητα μιας φιλίας μπορεί να μας σπρώξει σε αδιανόητα πράγματα;
Δεν είναι ποτέ αδιανόητο ή παράτολμο αυτό που επιθυμείς για το φίλο σου. Πολλές φορές όμως, χωρίς να μας ζητηθεί κάτι συγκεκριμένο, παλεύουμε να το δωρίσουμε στους φίλους μας, αγνοώντας ότι ίσως δεν το θέλουν. Πιστεύουμε ότι αυτό που δίνει σ’ εμάς χαρά θα είναι χαρά και για τους άλλους.

Η προσωπική ευτυχία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ευτυχία του άλλου;
Όχι, βέβαια. Η ευτυχία έχει προσωπικούς δρόμους. Είναι μια χημική αντίδραση που προκαλείται στον εγκέφαλο βάσει ερεθισμάτων που εμείς έχουμε δώσει ως αρχή για να ευτυχήσουμε.

Πιστεύεις ότι η ευτυχία μπορεί να βρεθεί σε επίπεδο γάμου;
Ο γάμος είναι μια συνθήκη επί χάρτου. Η επιτυχής συμβίωση δίνει την ευτυχία.

Γιατί λοιπόν δύο άνθρωποι να παντρευτούν σήμερα;
Για να κάνουν κοινή φορολογική δήλωση και να κάνουν το τραπέζι στους γονείς τους για να χαρούν.

Είναι κυνικό αυτό που λες.
Είναι κυνική η συνθήκη του γάμου. Σκέψου ότι δύο άνθρωποι πρέπει «αιώνια» να μη σπάσουν κάποια δεσμά, τα οποία κατά 99% σπάνε.

Βλέπεις και τη φιλία μέσα από ένα τόσο αρνητικό πρίσμα;
Ο κολλητός και η ερωμένη έχουν ένα κοινό: είναι οι μόνοι άνθρωποι που έχεις επιλέξει στη ζωή σου, γιατί σε αφήνουν να είσαι αυτός που είσαι και τους αφήνεις να είναι αυτό που είναι. Οι εξ αίματος σχέσεις, πέραν της ανάμνησης της χαράς που έχουμε από αυτές, είναι άνθρωποι που μας ήταν δεμένοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τους αγαπάμε.

08.01.2004, Μπλάτσου Ιωάννα «Πρόσωπα της πόλης – Αιμίλιος Χειλάκης», Time out Athens