Η Πειραματική Σκηνή υποδέχεται τον Μολιέρο

Λεπτό προς λεπτό η ζωή του, όπως την κατέγραψε ο Μπουλγκάκοφ

«Τα τελευταία χρόνια της ζωής του μεγάλου συγγραφέα, ηθοποιού και θιασάρχη Ζαν-Μπατίστ Πόκλεϊ, που έμεινε στην ιστορία με το όνομα Μολιέρος ήταν ίσως τα πιο έντονα, αλλά και τα πιο δημιουργικά, γιατί προκάλεσαν το δέος και το θαυμασμό του κοινού, αλλά και τον πιο λυσσαλέο πόλεμο των θρησκόληπτων του βασιλικού περιβάλλοντος και τον “διαδρομών”. Ο Μπουλγκάκοφ καταγράφει λεπτό προς λεπτό τη ζωή και τα πάθη του ίδιου του Μολιέρου και του θιάσου… ».

Ο Στάθης Λιβαθινός μιλάει με ενθουσιασμό για τη δουλειά που γίνεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Στο πρόσωπό του καθρεφτίζεται η χαρά της δημιουργίας ενός ανθρώπου που ξαγρυπνά πίσω από τους προβολείς και τα φώτα της δημοσιότητας.

Είναι το Θέατρο ταξίδι…

Ο Κώστας Τσιάνος, με την ιδιότητά του ως αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, προλογίζοντας την καθιερωμένη συνέντευξη στάθηκε σε «αυτήν την τόσο σημαντική στιγμή με τον Μπουλγκάκοφ» και γύρισε εσπευσμένα στο καθήκον του που τον καλούσε.

Προγραμματισμός

Ο υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Ε.Θ., Στάθης Λιβαθινός, αυτός ο ανατρεπτικός σκηνοθέτης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της σεζόν 2004-2005 αναφέρθηκε «στην έντονη, γεμάτη βία και πάθος εποχή, αλλά συνάμα τόσο δημιουργική, που αλλάζει η ζωή μας» και φυσικά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου της οδού Αγίου Κωνσταντίνου. «Κάναμε αυτήν την υποκριτική και σκηνοθετική δουλειά με την ενθάρρυνση και το καινούργιο και τη δύναμη που μας δίνει ο Νίκος Κούρκουλος». Για το ρεπερτόριο διευκρίνισε: «Είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη ζωή μας, όπως θα μας διδάξει και ο Μπουλγκάκοφ με τον Μολιέρο: Δεν αρκεί παρά μόνο ένα περιβάλλον για να δημιουργήσεις οτιδήποτε. Δεν φυτρώνει τίποτα στο πουθενά», τόνισε χαρακτηριστικά και αποσύρθηκε στη γωνία για να δώσει το λόγο στους σκηνοθέτες των έργων, αρχής γενομένης από τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος θα ανεβάσει στις 18 Μαρτίου του 2005 τη τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια».

[…] Η Λίλλυ Μελεμέ, που θα δείξει τη δουλειά της με το «Μαύρο μοναχό», έργο που είναι βασισμένο στο διήγημα του Α. Τσέχωφ, αφού ευχαρίστησε το δάσκαλό της, τον Στάθη Λιβαθινό, για τη συμμετοχή του στην παράσταση, κατέθεσε την εμπειρία της από το εργαστήρι: «Όλοι εδώ πιστέψαμε σε αυτό το όνειρο της ομαδικής δουλειάς και το όνειρο έγινε πραγματικότητα» […] Στις 30 Νοεμβρίου ο Στάθης Λιβαθινός θα ανεβάσει στην Π.Σ. την παράσταση «Αυτό που δεν τελειώνει». Είναι η δεύτερη εκδοχή της ελληνικής ποίησης του 20ου αιώνα.

Πέντε μήνες πρόβες από τον Στάθη Λιβαθινό

Ήρθε όμως, η ώρα του Μπουλγκάκοφ. Το έργο ανεβαίνει απόψε το βράδυ. Ο Στάθης Λιβαθινός θα μπορούσε να μας έχει μέρες απέναντί του να μας μιλάει για το έργο. Τόσο έχει εμβαθύνει. Μόνον οι πρόβες για το ανέβασμα ήταν 5 μήνες.

«Ο Μπουλγκάκοφ δικαίωσε τραγικά τη ζωή του Μολιέρου, που ταυτίστηκε με τη δική του, ο οποίος πέθανε τραγικά απομονωμένος. Είναι ένα έργο χωρίς σημαία. Η ανθρώπινη ψυχή και η τραγωδία δεν έχει εθνικότητα. Δεν ξέρω, αν και ο ίδιος ο Μπουλγκάκοφ ήξερε, πόσο κοντά ήταν η ζωή του με αυτό που έγραψε το 1929-1930. Ο Στάλιν απαγόρευσε το ανέβασμα του έργου. Ωστόσο παρακολουθούσε κάθε βράδυ στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας το έργο “Λευκός φρουρός”».

Το Θ.Τ. της Μόσχας έφερε κοσμοϊστορικές αλλαγές τον 20ο αιώνα παγκόσμια στη δημιουργία του σκηνοθετικού θεάτρου. «Φρέσκο αίμα και καινούργια δραματουργία».

«Ο Μπουλγκάκοφ είναι ο δεύτερος Τσέχοφ. Έγραψε ένα έργο τολμηρό, με χιούμορ, άναρχο, διαβολεμένο, γκροτέσκο. Δύσκολη δραματουργία. Δόθηκε (1930) στο Θ.Τ. της Μόσχας και μετά πρόβες έξι χρόνων κόπηκε από εκείνους που ήλεγχαν το κείμενο.

Ο Μπουλγκάκοφ έγραψε εξαίρετα τη βιογραφία του Μολιέρου. Είναι ένα έργο που έχει το άρωμα της γαλλικής δραματουργίας. Η παράστασή μας είναι οριακή, ενδιαφέρουσα και ακραία».

Τη μετάφραση στίχων και τα κείμενα των τραγουδιών υπογράφει ο Στρατής Πασχάλης, τα σκηνικά – κοστούμια φιλοτέχνησε η Θάλεια Ιστικοπούλου, τη μουσική έγραψε ο Θοδωρής Αμπαζής, την κίνηση – χορογραφία δίδαξε ο Κυριάκος Κοσμίδης, την ξιφασκία ο Γεννάδιος Οπάτσης, ενώ τους φωτισμούς φρόντισε ο Ζαφείρης Επαμεινώνδας.

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Ανδρέου, Νίκος Γιαλελής, Στάθης Γράψας, Γιώργος Δάμπασης, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Γιάννης Μαυριτσάκης, Μαίρη Μπουγά, Ελένη Ρουσινού, Δημήτρης Παπανικολάου, Γεννάδιος Πάτσης, Νίκος Πυροκάκος, Μαρία Σαββίδου, Σοφία Τσινάρη, Ναταλία Στυλιανού, Στράτος Σωπύλης, Άρης Τρουπάκης, Γιώργος Φριντζήλας.

19.11.2004, Μιχαλιτσιάνου Σμαράγδα «Η Πειραματική Σκηνή υποδέχεται τον Μολιέρο», Η Απόφαση

 

Για το link πατήστε εδώ