«Πικ Νικ» ενός αιώνα

Ανεβαίνει η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη σε σκηνοθεσία Λιβαθινού στο Μέγαρο

«Πικ Νικ» στο Μέγαρο! Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί οπερέτα, πραγματοποιώντας την πρώτη του σκηνοθετική εμφάνιση στο λυρικό θέατρο. Ενταγμένο στο πλαίσιο του κύκλου «Όπερα και Οπερέτα», το «Πικ Νικ» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη ανεβαίνει σε συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, για 12 παραστάσεις, από τις 19 έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Η νέα αυτή παραγωγή, μετά την επιτυχία του «Βαφτιστικού», μας μεταφέρει στην εποχή της αθηναϊκής belle epoque, όπου το κυνήγι της τύχης, η ψευδαίσθηση της ευτυχίας και η ελπίδα μιας ανέφελης ζωής κινούν ένα ολόκληρο σύμπαν χαρούμενης αθωότητας και παιδικής αφέλειας που, μέσα στους δύσκολους καιρούς της κρίσης, μοιάζει σαν αντεστραμμένο κάτοπτρο του κόσμου μας. Φαρσικές καταστάσεις, παρεξηγήσεις, ερωτικές περιπλοκές και ανατροπές, μα πάνω απ’ όλα η μουσική πανδαισία του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, σε μια παράσταση που αναδεικνύει το νοσταλγικό κόσμο μιας από τις ωραιότερες ελληνικές οπερέτες.

Το «Πικ Νικ», η οπερέτα σε τρεις πράξεις του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, παρουσιάστηκε στο Θέατρο «Πανελλήνιον» το 1915, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Το λιμπρέτο του Νικόλαου Λάσκαρη αναφέρεται σε μία σειρά από ξεκαρδιστικές περιπέτειες και παρεξηγήσεις που λαμβάνουν χώρα κατά της διάρκεια ενός γαμήλιου πικνίκ, ή «δείπνου εκ συμβολής» κατά το ελληνικότερο, που διοργανώνει ο νικητής του λαχείου «υπέρ της αποξήρανσης της Μεσογείου», με αφορμή τους αρραβώνες της κόρης του.

Ο Γεράσιμος Φραμπαλάς, που μόλις κέρδισε τον πρώτο αριθμό του λαχείου, διοργανώνει ένα πικνίκ για τους αρραβώνες της κόρης του Λόλας με τον Νικόλαο Βερδελή. Το πικνίκ θα γίνει στο περιβόλι που δανείζεται ο Βερδελής από τον φίλο του Ιωάννη Αργυρό, ενώ τα πεθερικά του πιστεύουν ότι ανήκει στον ίδιο. Εξ αιτίας μιας παρεξήγησης ως προς τη μέρα διοργάνωσης του πικνίκ, όταν η οικογένεια Φραμπαλά καταφθάνει με συγγενείς και φίλους στο περιβόλι, θα βρουν εκεί την ερωμένη του Αργυρού, τη Νίνα, μαζί με τις φίλες της. Οι δύο διαφορετικοί κόσμοι -των καθωσπρέπει οικογενειών και των ελαφρών κοριτσιών- θα συναντηθούν, οπότε οι παρεξηγήσεις και τα απρόοπτα απειλούν να τινάξουν στον αέρα το περίφημο πικνίκ, καθώς και την οικογενειακή γαλήνη της οικογένειας Φραμπαλά.

Μεταξύ των ακουσμάτων της παράστασης, που σκιαγραφούν την Αθήνα του ’20, και το αγαπημένο βαλς «Σφίξε με».

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Μυρσίνη Μαργαρίτη, Ειρήνη Καράγιαννη, Δημήτρης Ναλμπάντης, Χρήστος Κεχρής, Χάρης Ανδριανός, Κωστής Ρασιδάκις, Δημήτρης Ημελλος, Αννα Κουτσαφτίκη κ.ά. Συμπράττει η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων σε διδασκαλία Σταύρου Μπερή. Την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου και ο Αναστάσιος Συμεωνίδης (20 βρ. και 22, 23 απογ.)

Πάντως ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης έχει την τιμητική του τελευταία: μετά τον «Βαφτιστικό», είδαμε και την «Κόρη της καταιγίδος» του που πριν από λίγο καιρό παρουσιάστηκε από τις Όπερες των Ζητιάνων, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά -για πρώτη φορά μάλιστα με την αυθεντική ενορχήστρωση του Σακελλαρίδη.

14.02.14, Βενάρδου Ευ. «Πικ Νικ ενός αιώνα», Ελευθεροτυπία

 

Για το link πατήστε εδώ