Παράδοση χωρίς υποδούλωση

Το δύσκολο, «αντιθεατρικό» Παπαδιαμάντη επέλεξε η νέα ομάδα «Ηθοποιών θέατρο». Άλλο ένα σύμπτωμα στη «μόδα» της θεατροποίησης ή, έστω, της σκηνικής παρουσίασης μη θεατρικών κειμένων;

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ανατρέπει κάθε αντίρρησή μου για τη «μόδα» αυτή. Τα παιδιά της ομάδας -ανάμεσά τους ο ικανός ηθοποιός Δημήτρης Ήμελλος-, με τα προτερήματα τους αλλά και με τα ελαττώματά τους του -σχεδόν- πρωτάρη, ταυτίστηκαν, «ενσωματώθηκαν» στο όραμα του ταχύτατα εξελισσόμενου σκηνοθέτη τους Στάθη Λιβαθινού, ο οποίος υπογράφει και τη σεβαστική «διασκευή» -και, ευτυχώς, όχι «θεατροποίηση»- των εφτά διηγημάτων του Παπαδιαμάντη, δούλεψαν, απ’ ό,τι γίνεται φανερό, σκληρά με το Δάσκαλό τους, εμπέδωσαν στο βάθος και το πλάτος του το λόγο του Παπαδιαμάντη και οργάνωσαν ένα ασπαίρον θεατρικό δρώμενο, που σέβεται, ουσιαστικά, το συγγραφέα και που πάλλεται από συγκίνηση και χιούμορ. Με αποκορύφωμα τις τρεις «εκδοχές» του διηγήματός του Η νοσταλγός, που έδωσε και τον τίτλο στην παράσταση, οι δέκα νέοι ηθοποιοί, με τη βοήθεια του λειτουργικού σκηνικού και των κοστουμιών της Κωνσταντίνας Κατρακάζου, τις τολμηρές μουσικές που επέλεξε ο Αλέξανδρος Λογοθέτης και, κυρίως, την εύρυθμη, ευφάνταστη κινησιολογία της Μαριέλας Νέστορα, αγγίζοντας δυναμικά την παράδοση, χωρίς όμως να γίνονται δούλοι της, δημιούργησαν ένα από τα θεατρικά γεγονότα της περσινής «σεζόν».

Αν είδατε την παράσταση, είμαι σίγουρος ότι θα θελήσετε να την ξαναδείτε. Αν δεν την είδατε, σπεύσατε! («Η νοσταλγός» – «Τεχνοχώρος υπό Σκιάν» – Μαυρομιχάλη 161 και Ξιφιού, τηλ. 6420522).

11.2001, Σαρηγιάννης Γιώργος Δ.Κ. «Παράδοση χωρίς υποδούλωση», Marie Claire

 

Για το link πατήστε εδώ