Παιχνίδι πειρασμών με σύγχρονο άρωμα

Αξιόλογη είναι η παράσταση του «Αγάπης αγώνας άγονος», του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που φιλοξενείται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Ο Στάθης Λιβαθινός πειραματίστηκε με μια ομάδα ικανών ηθοποιών πάνω στο κλασικό κείμενο του Σαίξπηρ και χωρίς να προδώσει στο παραμικρό το ουσιαστικό του «άρωμα», μας προσφέρει μια σύγχρονη έκδοσή του.

Αγάπης αγώνας άγονος

Γραμμένο ανάμεσα στο 1594 και το 1595 – λίγο πριν από το «Ρωμαίος κι Ιουλιέτα» δηλαδή- το αριστούργημα αυτό του Σαίξπηρ εκτυλίσσεται στην αυλή του βασιλιά της Ναβάρας στη Γαλλία. Εκεί μια ομάδα νεαρών ευγενών αποφασίζει μαζί με τον βασιλιά της να στερηθεί όλες τις ηδονές της ζωής και να αφοσιωθεί στη μελέτη, παίρνοντας όρκο.

Η Γαλλίδα πριγκίπισσα που φτάνει με τη γυναικεία συνοδεία της να τους επισκεφτεί ως απεσταλμένη ανατρέπει τα πάντα. Ανάμεσα στους ορκισμένους άντρες και τις παιχνιδιάρες προκλητικές κοπέλες ξεκινά ένα παιχνίδι πειρασμών και παραβάσεων, που ξεχειλίζει από έρωτα, ευαισθησία, ιδιαίτερο χιούμορ αλλά και σκληρότητα.

Το «Αγάπης αγώνας άγονος» είναι ένα απ’ το πιο ενδιαφέροντα έργα του Σαίξπηρ, το οποίο χαρακτηρίζεται για τις ανατροπές – εκπλήξεις του, το «πάντρεμα» των ρυθμικών και γλωσσικών του αντιθέσεων, τα λογοπαίγνιά του, την έντονη θεατρικότητά του και τα μελωδικά μέρη του.

Η παράσταση που έστησε ο Στάθης Λιβαθινός οφείλει πολλά στη μετάφραση του Στρατή Πασχάλη. Εξαιρετικά δύσκολη η δουλειά του να μεταφέρει στα καθ’ ημάς τον ποιητικό λόγο του μεγάλου ποιητή μέσα από ομοιοκαταληξίες, ρίμες, λογοπαίγνια.

Σκηνοθετικός οίστρος χαρακτηρίζει απ’ την άλλη τη δουλειά του ίδιου του Λιβαθινού. Με βοηθό του τη Μαρία Ναυπλιώτου έφτιαξε μια παράσταση εύρυθμη, με υψηλή αισθητική, με ευρήματα που έπαιζαν απ’ το χθες στο σήμερα, με «ψυχή».

Ο Λιβαθινός «παντρεύει» με τον καλύτερο τρόπο το κλασικό με το σύγχρονο, χωρίς εκμοντερνισμούς που «φωνάζουν», χωρίς φλυαρίες. Σαίξπηρ με άρωμα σύγχρονο είναι ο «δικός» του Σαίξπηρ.

Η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής οφείλει πολλά και στους Ελένη Μανωλοπούλου-ιδιαίτερα εμπνευσμένα τα σκηνικά και τα κοστούμια της-, Θοδωρή Αμπαζή – εξαιρετική η μουσική του-, Μαριέλα Νέστορα –θαυμάσια η χορογραφία της -, Αλέκο Αναστασίου –έξοχοι οι φωτισμοί του. Σημαντική δουλειά έχει καταφέρει και με τους ηθοποιούς του ο Στάθης Λιβαθινός.

Δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και συναρπάζουν με τη λιτότητα και την ακρίβειά τους. Και οι δεκαέξι είναι υπέροχοι: Στάθης Γράψας, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Ήμελλος, Γιάννης Μαυριστάκης, Νίκος Καρδώνης, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Μαρία Σαββίδου, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Άρης Τρουπάκης, Βασίλης Ανδρέου, Ναταλία Στυλιανού, Αλεξάνδρα Λέρτα, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Γιώργος Δάμπασης, Δημήτρης Παπανικολάου.

02.11.2002, Μπουζιώτης Βασίλης «Παιχνίδι πειρασμών με σύγχρονο άρωμα», Έθνος

 

Για το link πατήστε εδώ