Η παγκοσμιοποίηση στο Εθνικό

Η μετανάστευση πρωταγωνιστεί στο «Βλέμμα του μελαμψού άντρα»

Η παγκοσμιοποίηση δεν θα μπορούσε να λείπει, βεβαίως, και από το θέατρο. Δύο μαύροι ηθοποιοί θα ανέβουν από τις 17 Μαρτίου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, που στεγάζεται πλέον, ως γνωστόν, στο «Από μηχανής Θέατρο».

Ο λόγος για τους Νιγηριανούς Τσίλι Ατζόκου, ηθοποιός στη χώρα του και μικροπωλητής στην Ελλάδα, και στον Μιχάλη Αφολαγιάν, οι οποίοι θα πρωταγωνιστήσουν στο θεατρικό του Ιγνάθιο δελ Μοράλ «Το βλέμμα του μελαμψού άντρα». Πρόκειται για ένα σύγχρονο ισπανικό έργο, με προβληματισμό γύρω από το φαινόμενο των μεταναστών και της συνυπευθυνότητας των κοινωνιών που τους υποδέχονται ή του απορρίπτουν. Κείμενο με οξύ χιούμορ, σκληρή κριτική ματιά και πικρό σχόλιο για τις δήθεν προηγμένες κοινωνίες, που αδυνατούν να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα, ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«Δύο μαύροι πρόσφυγες, λαθρομετανάστες, εγκαταλελειμμένοι σε μια παραλία κάποιας ευρωπαϊκής χώρας, συναντώνται με το δυτικό πολιτισμό», εξηγεί ο σκηνοθέτης της παράστασης, Στάθης Λιβαθινός, ενώ προσθέτει: «Οι γλώσσες μπερδεύονται, οι κόσμοι συγκρούονται. Η συνάντηση του “πολιτισμένου” κόσμου, του κόσμου της κατανάλωσης, της ανασφάλειας και του φόβου, με τον κόσμο του αρχέγονου πάθους, της ειλικρίνειας και της ανάγκης για επιβίωση, γεννά τον τρόμο και στις δύο πλευρές. Όλα αυτά μπροστά στο ανύποπτο βλέμμα δύο μικρών παιδιών που θα καταγράψουν για τις επόμενες γενιές αυτή τη μικρή και ασήμαντη ιστορία».

Παίζουν ακόμα οι Νάντια Παπαθεοδώρου, Μαρία Σαββίδου, Αντίνοος Αλμπάνης, Στάθης Γράψας.

16.03.2006, Ξηντάρας Σταύρος «Η παγκοσμιοποίηση στο Εθνικό», Απογευματινή