Οι Ολλανδοί αποθέωσαν την Ιλιάδα του Λιβαθινού

Οι παραστάσεις του Ομηρικού Έπους στο Εθνικό Θέατρο της Ολλανδίας στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία

Με 2 sold-out εμφανίσεις αλλά και μία γενική πρόβα με κοινό μαθητές Λυκείου, φοιτητές και καθηγητές Πανεπιστημίου, ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις της ‘Ιλιάδας’ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Εθνικό Θέατρο της Ολλανδίας, Stadsschouwburg, στις 5 και 6 Οκτωβρίου.

Η πεντάωρη παράσταση που σκηνοθέτησε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, βασισμένη στο Έπος του Ομήρου γοήτευσε τους Ολλανδούς. Την επομένη των παραστάσεων ο Ολλανδικός τύπος έγραψε διθυραμβικά σχόλια για την Ιλιάδα. Χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις της κριτικού Karin Veraart στην κύρια εφημερίδα της Ολλανδίας Volkskrant. Η Karin είδε την παράσταση στην Πειραιώς 260 στην Αθήνα και αναμετάδωσε:

“5/5 αστέρια για την παράσταση της ‘Ιλιάδας’ τον Σεπτέμβριο στην Πειραιώς”

“5 ώρες παρακολουθώντας ακούραστoι, μαγεμένοι, την ‘Ιλιάδα’ του Ομήρου”

“Η Ελλάδα μοιάζει να αγκομαχάει κάτω από το βάρος των προβλημάτων της, κι όμως, πίσω από τις σιδερένιες πόρτες ενός παλιού εργοστασίου της Πειραιώς 260, κρύβεται μια ξεχωριστή ενέργεια”.

“…μετά από έρευνα 9 μηνών, 15 ηθοποιοί, μερικοί απ’ τους οποίους βρίσκονται μαζί στην ίδια ομάδα πάνω από 10 χρόνια με την ένταξη και νέων ηθοποιών, μαζί με τον σκηνοθέτη τους καταφέρνουν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα”.

“…πολύ σπάνια πετυχαίνει κανείς παραστάσεις τόσο συμπυκνωμένες, τόσο πλούσιες σε ένταση και ενέργεια που έχουν κατακτήσει την τελειότητα σε όλες τους τις λεπτομέρειες. Ευφυέστατη!”

“…σε αυτή την παράσταση ακόμη και κάθε σκηνή μάχης είναι ένας ύμνος στην φαντασία”.

“…ένα ανήσυχο χορευτικό ντουέτο, βήματα γεμάτα δυναμική, άλματα στον αέρα πάνω από τραπέζια και καρέκλες. Όλα σαν μια χορογραφία μέσα σε ένα πεδίο μάχης γεμάτο χλαίνες στρατιωτικές”.

“…έτσι η ομάδα του Λιβαθινού καταφέρνει να κρατά το κοινό ακίνητο για πέντε ώρες”.

“Σ’ αυτούς τους Έλληνες ερμηνευτές, αξίζει μια ευρωπαϊκή σκηνή”.

09.10.2013, Χ.Σ. «Οι Ολλανδοί αποθέωσαν την Ιλιάδα του Λιβαθινού», www.lifo.gr

 

Για το link πατήστε εδώ