Ο Νίκος Καρδώνης και ο Στάθης Κόικας για την παράσταση «Καζανόβα / Δον Ζουάν – Ερωτική περιπλάνηση»

Ο Νίκος Καρδώνης και ο Στάθης Κόικας μιλούν στην κάμερα του CultureNow για την παράσταση «Καζανόβα / Δον Ζουάν – Ερωτική περιπλάνηση», σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023.

Ο Στάθης Λιβαθινός θα αναμετρηθεί με δυο κλασικά λογοτεχνικά έργα, που περιστρέφονται γύρω από τη μυθική μορφή του Δον Ζουάν και την ιστορική προσωπικότητα του Καζανόβα. Πρόκειται για τον «Δον Ζουάν» του Λόρδου Μπάιρον και το «Τέλος του Καζανόβα» της Μαρίνα Τσβετάγεβα. Στην παράσταση οι φωνές των δύο μεγάλων ποιητών συναντούν η μία την άλλη, φωτίζοντας την ερωτική περιπλάνηση και τον διαρκή απολογισμό για τον χρόνο που περνά και χάνεται. Μιλούν ταυτόχρονα και για το θέμα της εξορίας, την άλλη όψη της περιπλάνησης.

Όπως μας λέει ο Νίκος Καρδώνης: «Βλέπουμε την Οδύσσεια ενός νεαρού Δον Ζουάν, όχι όπως τον ξέρουμε εμείς, όπως είναι τυπωμένος στη συνείδησή μας σαν ένας φοβερός εραστής, θα έλεγα ένα έρμαιο των γυναικών. Σαν να βλέπουμε στην ουσία ένα φύλο, ένα φτερό που το παρασέρνει η ζωή και οι καταστάσεις.»

Ο Στάθης Κόικας συμπληρώνει: «Υπάρχει μια επιθυμία για ανακάλυψη, για έρωτα, για ζωή, για περιπέτεια, το οποίο είναι αυτό που μας συνδέει κιόλας με το έργο, και εμένα προσωπικά με τον Δον Ζουάν, αυτή η όρεξη του να ζήσεις, του να τα ζήσεις όλα, να τα προλάβεις όλα […]»

12.06.2023, Χ.Σ. «Ο Νίκος Καρδώνης και ο Στάθης Κόικας για την παράσταση «Καζανόβα / Δον Ζουάν – Ερωτική περιπλάνηση», www.culturenow.gr

 

Για το link πατήστε εδώ