Τις «μικρές τραγωδίες» του ο Πούσκιν τις είχε γράψει απνευστί, μέσα σε δύο βδομάδες. Ήταν στο Μπόλντινο εκείνο το φθινόπωρο, σ’ ένα μικρό σπιτάκι μέσα στην απέραντη στέπα, που έγραφε ακατάπαυστα, ενώ στην Αγία Πετρούπολη το 1830 θέρισε η χολέρα μόρμπους. Μια τέτοια τραγωδία που είχε χτυπήσει την πρωτεύουσα της Ρωσίας δεν άφησε αδιάφορο τον Αλεξάντρ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν και μία από τις τραγωδίες του έχει τίτλο «Γλέντι στον καιρό της πανούκλας».
Με τις μικρές του τέσσερις ιστορίες, που ήταν τέσσερις μικρές τραγωδίες, καθιέρωνε ο μεγάλος Ρώσος ποιητής ένα καινούργιο είδος δράματος, που προοριζόταν για τραγικούς ηθοποιούς μεγάλου ταλέντου και πλατειάς γκάμας, για να μπορούν να κρατάνε το κοινό σε ένταση κατά τη διάρκεια των μεγάλων μονολόγων και των έντονων δραματικών σκηνών.
Τα ιστορικά θέματα των έργων αυτών που είναι ο «Φιλάργυρος ιππότης», «Μότσαρ και Σαλιέρι», «Ο πέτρινος καλεσμένος» και το «Γλέντι στον καιρό της πανούκλας», κάθε άλλο παρά μουσειακά είδη είναι. Αντίθετα, είχαν άμεση σχέση με επίκαιρα θέματα της εποχής.
Ο φιλάργυρος ιππότης, είναι ο πατέρας του ποιητή, που δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις ικεσίες του γιο του για οικονομική βοήθεια.
Ο Σαλιέρι λίγο πριν πεθάνει είχε ομολογήσει, σύμφωνα με μια μουσική εφημερίδα της Λειψίας, ότι αυτός είχε δηλητηριάσει τον Μότσαρτ, και η πανούκλα ήταν η αιτία που είχε παρατείνει ο Πούσκιν την παραμονή του στο Μπόλντινο. Τα έργα αυτά, γράφτηκε τότε ότι έφεραν καθαρή τη σφραγίδα της μεγαλοφυΐας και ενός πνεύματος αμείλικτα αναλυτικού.
Στον «Πέτρινο καλεσμένο» οι πρωταγωνιστές ζουν τον πιο απελπισμένο έρωτα, στο «Μότσαρτ και Σαλιέρι» τη πιο βαθιά φιλία και στο «Γλέντι στο καιρό της πανούκλας» τα σκοτεινότερα πάθη, ώσπου να ‘ρθει η στιγμή που θα νικήσουν και θα νικηθούν όλοι από το θάνατο.
Οι πιο μικρές τραγωδίες που έχουν γραφτεί, δεν έχουν παιχτεί ποτέ στην Ελλάδα. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά, στον Εξώστη του θεάτρου Αμόρε από την Τρίτη (16 Ιανουαρίου). Η μετάφραση είναι του Λεωνίδα Καρατζά, η σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Άγγελου Αγγελή και η μουσική του Λευτέρη Γρηγορίου. Παίζουν: Θέμις Πάνου, Ναταλία Δραγούμη, Άννα Μάσχα και Δημοσθένης Παπαδόπουλος. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 3 Μαρτίου.
13.01.1996, Χ.Σ. «Οι «μικρές τραγωδίες» του μεγάλου Πούσκιν», Η Ναυτεμπορική