Ένας σπουδαίος ηθοποιός σε ένα μεγάλο ρόλο. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ο Νικήτας Τσακίρογλου να συναντηθεί με τον Βασιλιά Λιρ του Σέξπιρ. Η πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης παράστασης, που σκηνοθετεί στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ο Στάθης Λιβαθινός, είναι μεθαύριο Σάββατο (Βασιλικό Θέατρο).
«Ο ‘Λιρ’ του Λιβαθινού είναι ένα νέο εγχείρημα, που θα συζητηθεί πολύ – είτε θετικά είτε αρνητικά. Κάνει μια ροκ παράσταση, με ροκ μουσική. Μια παράσταση που μιλά στη γλώσσα της εποχής μας», μας προλαβαίνει ο Τσακίρογλου, που γνώριζε πολύ καλά τη σεξπιρική τραγωδία: ήταν ο Έντμοντ στον Λιρ – Αλέξη Μινωτή (1957-1958) και στον Λιρ – Θάνο Κωτσόπουλο (‘69). «Η γλώσσα της εποχής είναι πλέον το επιθυμητό για τα κλασικά έργα», επιμένει.
Θέτετε να απαντήσετε εμπράκτως σε όσους σας κατηγορούν για συντηρητισμό;
«Το αν μια παράσταση είναι συντηρητική, φοβάμαι πως δεν εξαρτάται από το διευθυντή του θεάτρου. Ποτέ δεν έχω πει σε σκηνοθέτη ‘Κάνε την παράσταση έτσι ή αλλιώς’».
Γιατί επιλέξατε τον Λιβαθινό για την επιστροφή σας στη σκηνή με τον μέγιστο, ίσως, σεξπιρικό ρόλο; Δεν έχετε ξανασυνεργαστεί.
«Ο Λιρ είναι ένας ρόλος – ορόσημο. Ήθελα να τον κάνω. Και τον κάνω όταν βρήκα τον κατάλληλο σκηνοθέτη για να ακουμπήσω επάνω του».
Πως ακριβώς δούλεψε το κείμενο ο Λιβαθινός;
«Έχει μια μεθοδολογία, από τη θητεία του στη Ρωσία, διαφορετική από τη δική μας. Ξεκινά με εργαστηριακή δουλειά. Γι αυτό κι αρχίσαμε τις πρόβες τον Νοέμβριο. Δεν μπορώ να πω ότι έστησε μια μεταμοντέρνα παράσταση. Πάτησε πάνω στη νέα, ευθύβολη μετάφραση του Διονύση Καψάλη και στη ροκ μουσική του Θοδωρή Αμπατζή. Το βασικό στην παράσταση του είναι ότι δεν υπάρχουν ρόλοι».
Δηλαδή;
«Τελειώνει ένας ηθοποιός το ρόλο του και παίζει τον άλλο. Υποδύεται τον τρελό ή τον Έντγκαρ, αλλά αργότερα μπορεί να τον δεις να κάνει τον στρατιώτη. Είκοσι άνθρωποι επωμίζονται συνολικά το έργο».
Αφεθήκατε τελείως «ανοικτός» στα κελεύσματα του ή κάποιες στιγμές «κλότσησαν» το ένστικτο και η πολύχρονη πείρα σας;
«Είμαι πάντοτε ανοιχτός όταν διακρίνω ότι έχω να κερδίσω υποκριτικά. Και το έζησα σ’ αυτήν την περιπέτεια. Με τον Λιβαθινό βγαίνω από τα νερά μου, από όλα όσα γνώριζα ως σήμερα. Ήταν όμως βαθιά και η δική μου θέληση να φύγω από κάθε συμβατικότητα και να αποβάλω κάθε ευκολία μου. Επειδή ρόλοι σαν τον Λιρ είναι ρόλοι πρωταθλητισμού πρέπει να περάσεις τα όριά σου. Και για να τα περάσεις χρειάζονται άλλες δυνάμεις, άλλο μυαλό. Αν δεν ήταν τα πράγματα τόσο ερεθιστικά δεν θα τον σκεφτόμουν τον Λιρ. Δεν βρέθηκα στο ‘τιμόνι’ του ΚΘΒΕ για να ικανοποιήσω τις δικές μου φιλοδοξίες. Γιατί τότε κάθε χρόνο θα έκανα, όπως επιπρέπει ο νόμος, δύο σκηνοθεσίες ή δύο ερμηνείες».
Ο Λιρ παραμένει στην παράσταση σας τραγικός ήρωας;
«Ο Λιρ είναι τραγικό πρόσωπο, γιατί για να κερδίσει τη γνώση πρέπει να φτάσει από το μεγαλείο στην τέλεια ταπείνωση. Ο σεξπιρικός, δηλαδή, ήρωας συναντά τον Κρέοντα και τον Οιδίποδα Τύραννο. Παθός μαθός! Στον Λιρ βλέπουμε τη νοοτροπία των γηρατειών: μπορεί να τα δίνει όλα, αλλά τα δίνει τσιγκούνικα. Δε θέλει να απολέσει τα εξουσιαστικά προνόμια. Το έργο αφορά και τη σύγκρουση των γενεών, που κρύβει αρκετό θυμό. Κάτι που μας φέρνει στη σημερινή εποχή και ιδιαίτερα στα τελευταία επεισόδια που τράβηξε ο τόπος μας».
Έχετε καθόλου αγωνία για το αποτέλεσμα;
«Πάντα. Εδώ όμως δεν είναι η αγωνία του ηθοποιού, αλλά του διευθυντή. Θέλω να δουλέψει το ταμείο. Είναι άκρως σχιζοφρενικό να συνδυάζονται τα διευθυντικά καθήκοντα με την ηθοποιία!».
Στον «Λιρ» παίζουν οι:
Μαριάννα Δημητρίου (Γονερίλη), Πολυξένη Σπυροπούλου (Ρεγάνη), Ευτυχία Γιακουμή (Κορντέλια), Διονύσης Μπουλάς (Δούκας της Κορνουάλης – Ολμπάνι), Χρήστος Σουγάρης (Δούκας της Κορνουάλης – Αγγελιοφόρος), Χρήστος Παπαδημητρίου (Βασιλιάς της Γαλλίας), Δημήτρης Κοντός (Δούκας της Βουργουνδίας – Κήρυκας – Αξιωματικός): Γιάννης Χαρίσης (Κόμης του Γκλόστερ), Στέλιος Ανδρονίκου (Έντγκαρ), Ευθύμης Παππάς (Εντμοντ), Μελέτης Ηλίας (Κόμης του Κεντ), Δημήτρης Διακοσάββας – Αστέρης Πελτέκης (Γελωτοποιός του Λιρ), Νικόλαος Καπέλιος (Οσβαλντ) κ.ά. Επί σκηνής και οι μουσικοί Χρήστος Κλάρος (μπάσο), Παναγιώτης Παπάζογλου (ηλεκτρική κιθάρα) και Θεόδωρος Χυτήρης (τύμπανα). Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου.
26.02.2009, Κλεφτόγιαννη Ιωάννα «Ο Λιρ μου είναι ροκ», Ελευθεροτυπία
Για το link πατήστε εδώ