Κοσμοσυρροή με πνεύματα μοιρασμένα

17.000 θεατές στις δύο παραστάσεις της «Μήδειας»

Η πιο αναμενόμενη παράσταση στην Επίδαυρο αυτό το καλοκαίρι, η «Μήδεια» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο και την Πειραματική του Σκηνή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στάθηκε κατ’ αρχήν στο ύψος των απαιτήσεων, που, δίκαια ή άδικα, είχε δημιουργήσει. Κοσμοσυρροή στο αργολικό θέατρο για δύο συνεχή βράδια, κυρίως, όμως, το βράδυ του Σάββατου, που δεν έπεφτε καρφίτσα. Και στις δύο μέρες τη «Μήδεια» παρακολούθησαν συνολικά 17.000 θεατές.

Από κει και πέρα η υποδοχή που της επιφύλαξε το κοινό δεν είναι εύκολο, ακόμα και για τον πιο αντικειμενικό και νηφάλιο ρεπόρτερ, να περιγραφεί με λίγες, σίγουρες, λέξεις. Την Παρασκευή, που, και κατά την παράδοση το κοινό έχει ένα έντονο καλλιτεχνικό-κοσμικό χαρακτήρα, το χειροκρότημα ήταν μάλλον χλιαρό. Το Σάββατο το πιο παρθένο και απαλλαγμένο από «σκοπιμότητες» λαϊκό κοινό χειροκρότησε θερμά την παράσταση και από τους συντελεστές της θερμότερα την πρωταγωνίστρια Ταμίλα Κουλίεβα, αλλά και τον Στάθη Λιβαθινό, τον οποίο η ίδια παρέσυρε στην Ορχήστρα από το θώκο, όπου καθόταν, εν μέσω των υπόλοιπων συντελεστών της «Μήδειας».

Από κει και πέρα τα πνεύματα ήταν μοιρασμένα. Υπήρχαν οι διαφωνούντες έντονα και κάθετα με τον τρόπο που δίδαξε ο προικισμένος Στάθης Λιβαθινός την πρώτη τραγωδία της καριέρας του. Υπήρχαν και οι πιο γενναιόδωροι θεατές, που παρακολουθήσαν με ενδιαφέρον την παράσταση χωρίς να σοκαριστούν ή να θιχτούν από τη φρέσκια ματιά του σκηνοθέτη.

Ανάμεσα στο κοινό και των δύο παραστάσεων της «Μήδειας» ήταν πολιτικοί (Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Γιάννης Καψής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Αλέξανδρος Λυκουρέζος) και καλλιτέχνες. Ο διευθυντής του Εθνικού Νίκος Κούρκουλος με τη σύντροφό του Μαριάννα Λάτση και οι Διονύσης Φωτόπουλος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιώργος Κιμούλης, Όλγα Τουρνάκη, Σταύρος Παράβας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μίνα Αδαμάκη, Θοδωρής Αθερίδης κ.ά.

11.08.2003, Χ.Σ. «Κοσμοσυρροή με πνεύματα μοιρασμένα», Ελευθεροτυπία

 

Για το link πατήστε εδώ