Κάθοδος σε έναν γυναικείο και τυραννικό κόσμο

Σε έναν κόσμο αποκλειστικά γυναικείο, περίκλειστο και ασφυκτικό, κόσμο καταπίεσης, αλλά και βουβού πάθους, τον κόσμο της ισπανικής υπαίθρου, προσκαλεί τον θεατή ο Στάθης Λιβαθινός, που σκηνοθετεί στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας το έργο του Ισπανού ποιητή και δραματουργού Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα. Γραμμένο στα 1936, λίγο πριν από την εκτέλεσή του από τους στασιαστές του στρατηγού Φράνκο, αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας, μαζί με την Γέρμα και τον Ματωμένο γάμο, ενώ πολλοί είναι αυτοί που διαβλέπουν στον τυραννικό έλεγχο που ασκεί πάνω στις κόρες της η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα ένα προείκασμα της μοίρας της Ισπανίας κάτω από το φρανκικό καθεστώς.

Ο Στ. Λιβαθινός σκηνοθετεί “Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

Στο πρόσωπο των πέντε θυγατέρων της καταπιεστικής μάνας, που επιβάλλει πένθος οκτώ χρόνων και εγκλεισμό τους στο σπίτι λόγω του θανάτου του δεύτερου συζύγου της, ο Λόρκα αφηγείται μια μοναδική ερωτική ιστορία, μόνο που εδώ ο έρωτας μετατρέπεται σε συμφορά, η υπακοή γίνεται συνενοχή και η μητρότητα έγκλημα. Στον ποιητικό περίκλειστο κόσμο που δημιουργεί στη σκηνή ο Λόρκα «οι πιο ερωτικοί άνθρωποι κρύβονται» και μόνο λίγοι μπορούν να διεκδικήσουν την ελευθερία της ερωτικής επιλογής και να πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτήν -ακριβώς όπως ο ίδιος ο Ισπανός συγγραφέας.

Το έργο αυτό του Λόρκα (που δεν είδε το φως της σκηνής παρά μόνο το 1945) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 18 Νοεμβρίου 1954, στο θέατρο “Κοτοπούλη”, σε μετάφραση του Νίκου Γκάτσου, σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη. Το ρόλο της Μπερνάρντα Άλμπα ερμήνευε η Κατίνα Παξινού.

Στην τωρινή παράσταση, που σκηνοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός, μαζί με την Μπέττυ Αρβανίτη που ερμηνεύει την τυραννική Μπερνάρντα-μητέρα πρωταγωνιστούν επτά από τις πλέον αξιόλογες νέες ηθοποιούς, οι Αννέζα Παπαδοπούλου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γωγώ Μπρέμπου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Κόρα Καρβούνη, Εκάβη Ντούμα και Λουκία Μιχαλοπούλου.

Η (νέα) μετάφραση είναι της Έφης Γιαννοπούλου, σκηνικά και τα κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, ενώ τη μουσική επιμελείται ο Τηλέμαχος Μούσας.

05.11.2010, Χ.Σ «Κάθοδος σε ένα γυναικείο και τυραννικό κόσμο», Η Αυγή