Η Κάρμεν… χορεύει τζαζ στο Μεταξουργείο

Η Μαρία Ναυπλιώτου ενσαρκώνει την ηρωίδα της όπερας του Μπιζέ σε μία πειραματική παράσταση με ζωντανή μουσική που λαμβάνει χώρα στην αυλή ενός νεοκλασικού κτιρίου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού

Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί όπερα. Ο σκηνοθέτης στην πρώτη του επαφή με την όπερα αποπειράται να προσεγγίσει την τραγική ιστορία της «Κάρμεν». Μαζί με την ομάδα του τολμούν για πρώτη φορά να προσεγγίσουν το θέμα «Κάρμεν» όχι μόνο από την «πλευρά του λιμπρέτου της πασίγνωστης όπερας του Μπιζέ, αλλά και από τη λιγότερο γνωστή εκδοχή της νουβέλας του Μεριμέ, που αποτέλεσε και την πηγή έμπνευσης για τους συγγραφείς του λιμπρέτου».

Η παράσταση που έχει πειραματικό χαρακτήρα και η δραματουργική της επεξεργασία είναι προϊόν συνεργασίας του σκηνοθέτη και των έξι ηθοποιών και θα παρουσιαστεί σε έναν «εναλλακτικό υπαίθριο χώρο» στην οδό Κεραμεικού, αριθμ. 28, στο Μεταξουργείο, σε μια γειτονιά με «πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, μια περιοχή καλλιτεχνικά ζωντανή σε πλήρη ανάπτυξη που αναζητά προτάσεις που αντλούν έμπνευση από την ίδια και τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα της». Στην αυλή ενός παλιού νεοκλασικού κτιρίου, με τη συνοδεία ζωντανής τζαζ μουσικής, θα ζωντανέψει η «Κάρμεν», για μόνο λίγες παραστάσεις, από την 1η έως τις 11 Ιουλίου, με τη Μαρία Ναυπλιώτου στον κεντρικό ρόλο.

Η όπερα σαν μια ιδιαίτερα απαιτητική μορφή τέχνης έχει πάψει πια να απασχολεί αποκλειστικά και μόνο καλλιτέχνες του είδους και να απευθύνεται σε ένα ιδιαίτερο κοινό.

Πρόκληση

Στην πρόκληση της όπερας και στις υψηλές καλλιτεχνικές της απαιτήσεις, τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έχουν αρχίσει να ενδίδουν και σκηνοθέτες του θεάτρου που θέλουν να ανανεώσουν τα εκφραστικά τους μέσα και να εμπλουτίσουν το καλλιτεχνικό τους λεξιλόγιο. Έτσι η όπερα γίνεται πλέον ένα πεδίο έρευνας και πειραματισμού για σκηνοθέτες, τραγουδιστές, ηθοποιούς και σκηνογράφους, σε μια προσπάθεια να βγει σαν καλλιτεχνικό είδος από τα καθιερωμένα, να πλησιάσει τη σύγχρονη πραγματικότητα και να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο και -γιατί όχι;- πιο νεανικό κοινό.

Ο ποιητής και μεταφραστής Στρατής Πασχάλης υπογράφει την προσαρμογή των στίχων των τραγουδιών και τη δραματολογική επεξεργασία. Ο Στάθης Λιβαθινός τη σκηνοθεσία (με τη συνεργασία της Μαρίας Σαββίδου) και τη δραματουργική επεξεργασία (μαζί με τους ηθοποιούς). Η Ελένη Μανωλοπούλου φιλοτεχνεί τα σκηνικά και τα κοστούμια.

Ο μουσικός Κώστας Μαγγίνας είναι υπεύθυνος για την τζαζ μουσική διασκευή και ενορχήστρωση της μουσικής του Μπιζέ, ενώ ο Αλέκος Αναστασίου για τους φωτισμούς. Πρωταγωνιστούν: Μαρία Ναυπλιώτου (Κάρμεν), Μελέτης Ηλίας (Χοσέ), Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Μικαέλα), Ευθύμης Παπάς (Τορεαντόρ), Χρήστος Σουγάρης (Θουνίγα, Γκαρθία), Μαρία Σαββίδου. Στην παράσταση παίζουν ζωντανά μουσική οι: Κώστας Μαγγίνας (κιθάρες), Νίκος Καπηλίδης (ντραμς), Μάξιμος Δράκος (αρμόνιο).

18.06.2010, Καράλη Αντιγόνη «Η Κάρμεν… χορεύει τζαζ στο Μεταξουργείο», Έθνος