«Καλόμαθα στην Πειραματική»

Ο Δημ. Ήμελλος μιλάει για το ρόλο του στο «Όνειρο» και τη δύσκολη, αθέατη πλευρά της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού

Τα τελευταία έξι χρόνια έλαμψε σε ό,τι έπαιξε. Ο Δημήτρης Ήμελλος μιλάει για το ρόλο του στο «Όνειρο» του Στρίντμπεργκ και την αθέατη πλευρά της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού.

Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ανέπνευσε. Έφυγε από το υπόγειο της Αγ. Κωνσταντίνου και μετακόμισε στο «Από Μηχανής». Εκεί θα κάνει πρεμιέρα το «Όνειρο» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Ένα κοσμήτορα Νομικής ερμηνεύει στην παράσταση ο Δημήτρης Ήμελλος, βραβευμένος με το βραβείο Κουν και σταθερός συνεργάτης του Λιβαθινού στα τέσσερα χρόνια που διευθύνει την Πειραματική.

Πέρσι θεατρίνος στον «Μολιέρο», φέτος επιστήμων.
Να χαρεί επιτέλους ο πατέρας μου… Τραβούσε τα μαλλιά του όταν 4ετής παράτησα τη Νομική. Τώρα μπορεί να με απολαύσει σε πλήρη δικηγορική δράση. Παντρεύομαι την Αγνή, το “αγνό” πλάσμα του έργου που ερμηνεύει η Ναταλία Στυλιανού. Η βρομιά που αναδύεται από τα σκοτεινά βάθη των δικαστηρίων είναι αποπνικτική. Σκέφτομαι, με πόσες καλές προθέσεις κάποτε ξεκινούσαν οι νέοι τη δικηγορία. Και πόσο γρήγορα συνειδητοποιούσαν πως όλο αυτό δεν αφορά σε ιδανικά, απονομές δικαιοσύνης κ.λπ. αλλά -τουλάχιστον- σε διεκπεραιώσεις και καριέρες. Είναι λίγο όπως το θέατρο. Στην αρχή λες: “Δεν θέλω τερτίπια, μανιέρες, εκπτώσεις”. Μέχρι που αρχίζεις να προσγειώνεσαι.

Σκέφτεσαι το μέλλον σου εκτός Πειραματικής; Σίγουρα θα σε διεκδικήσουν πολλοί σκηνοθέτες.
Αυτό φοβάμαι… Αστειεύομαι. Έχουμε ικανότατους σκηνοθέτες, ηθοποιούς. Έχω συνεργαστεί με την Κοκκίνου, τον Βογιατζή, τον Τσακίρη. Η συνεργασία με κάποιον δεν είναι αυτοσκοπός. Οι όροι δουλειάς είναι το ζήτημα. Με θεωρούν δεμένο στην ομάδα της Πειραματικής, όπως επίσης συγκεκριμένο “είδος” ηθοποιού, πράγμα που είναι αλήθεια. Διαθέτω άλλο τρόπο λειτουργίας. Το γεγονός ότι δεν κάνω τηλεόραση, δεν σημαίνει πως είμαι λιγότερο ματαιόδοξος… Θα μπορούσε να δηλώνει το αντίθετο. Απλώς δεν μπορώ να μάθω τα λόγια… Θέλω υπομονή, χρόνο για πρόβες, κουβέντες, ζυμώσεις. Εδώ αναζητάμε πράγματα από κοινού χωρίς αυτό να σημαίνει πως η ανεύρεση είναι πάντα επιτυχής. Τίποτα δεν στήνεται, δεν υπάρχει εκ των προτέρων. Αισθάνομαι ερασιτέχνης ηθοποιός. Το πρόχειρο, το άναρχο, το έτοιμο ν’ αλλάξει, το έχω ανάγκη. Η αλήθεια είναι πως καλόμαθα στην Πειραματική. Ο χώρος του θεάτρου έξω, όπως και η ζωή, δεν είναι καθόλου έτσι όπως με βολεύει.

«Όλοι έχουμε πληρώσει το αντίτιμο»

Τόσα χρόνια, τόσοι άνθρωποι στο ασφυκτικό υπόγειο της Πειραματικής δεν έχετε κακές στιγμές; Ανταγωνισμούς, μίση και πάθη;
Όσο και με την οικογένειά μας. Ο καθένας γνωρίζει γιατί και πώς βρέθηκε σ’ αυτό το υπόγειο. έχει αποδείξει την παρουσία του, έχει πληρώσει το αντίτιμο. Ξέρεις, δεν είναι καθόλου εύκολο. Είναι ευπαθές και επίπονο όλο αυτό που γίνεται εκεί για πολλούς λόγους.

Ο Σ. Λιβαθινός είναι ο ισχυρότερος λόγος;
Εκτίθεται πρώτος απ’ όλους. Δεν είναι στρατηγός των μετόπισθεν αλλά συνοπλίτης στην πρώτη γραμμή. Μοιράζεται την μπούφλα μαζί μας. Οδηγεί τα πράγματα στα άκρα και φλερτάρει συνεχώς με το χάος. Εμείς βρισκόμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι. Ο ηθοποιός δίπλα του νιώθει ανασφαλής. Δεν είναι “αυτός και ο ρόλος του”. Πρέπει να προτείνει, να φέρει υλικό, απαντήσεις στο κείμενο. Γίνεται λοιπόν συνδημιουργός επί ίσοις όροις. Μ’ όλα αυτά στην πλάτη, ο Στάθης τραβά συνεχώς το χαλί κάτω απ’ τα πόδια μας και βρισκόμαστε αιωρούμενοι στο κενό. Πώς το εισπράττουμε; Περνώντας από τα όρια της απόλυτης επιτυχίας στα όρια της απόλυτης αποτυχίας. Αυτό έχουν τα άκρα. Αν στρίψεις μια μοίρα το τιμόνι, μπορεί να φτάσεις σ’ άλλο νησί. Το ‘χει η δουλειά μας. Όπως λέει ο Μπρουκ: “Δεν είσαι θεός αλλά ο ρόλος σου το υπονοεί…”.

Το Εργαστήρι Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής έπαψε να λειτουργεί. Πλήγμα για την Πειραματική, και κυρίως για τον διευθυντή της.
Είχε ήδη χαράξει ένα αυλάκι στο θέατρο κι αυτό φάνηκε στις δουλειές των αποφοίτων πέρσι. Έτσι όπως ζούμε, καθένας με την μπάλα του, το θέατρό του, το ρόλο του, την τηλεόρασή του, ήταν ένα όνειρο. Και σαν τέτοιο εξανεμίστηκε. Έτσι όπως και στο «Όνειρο» του Στρίντμπεργκ.

30.10.2005, Μαρίνου Έφη «Καλόμαθα στην Πειραματική», Ελευθεροτυπία

 

Για το link πατήστε εδώ