«Ο ηλίθιος» σε έξι ώρες…

Ο Στάθης Λιβαθινός ανεβάζει το έργο του Ντοστογέφσκι στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού

Έξι μήνες πρόβας. Δεκαεννέα ηθοποιοί. Επτακόσιες σελίδες. Δύο τρίωρες παραστάσεις: Αύριο βράδυ (Κυριακή 18/3) ανεβαίνει στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το πρώτο μέρος από τον «Ηλίθιο» του Φιοντόρ Ντοστογέφσκι, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. «Πήραμε ένα έργο επτακοσίων σελίδων και όλοι μαζί το δουλέψαμε, βασισμένοι στο κείμενο του Σάββα Κυριακίδη » λέει ο σκηνοθέτης και συμπληρώνει: «Επιλέξαμε τι μας ενδιαφέρει, τι μας αφορά, τι μπορεί να μείνει έξω από μια εποχή. Σε μια διασκευή το πιο σημαντικό είναι τι κόβεις- όχι τι αφήνεις. Άλλωστε στον “Ηλίθιο” οι βασικοί διάλογοι είναι απολύτως θεατρικοί».

Είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Πειραματικής Σκηνής συνδυάζει σε μια παράστασή του τον μυθιστορηματικό χαρακτήρα ενός έργου με τον αφηγηματικό λόγο.«Αυτό το μείγμα είναι ένα κλειδί προς κάτι άγνωστο» επισημαίνει και εξηγεί ότι η μεγάλη διάρκεια τον οδήγησε σε δύο παραστάσεις- με την καθεμία να διατηρεί την αυτονομία της αλλά μαζί να αποδίδουν το όλον.

«Είναι η ίδια η ιστορία πολύ μεγάλη και θα ήταν κρίμα να χαθούν στοιχεία. Για να ολοκληρωθούν οι άξονες ,οι ιστορίες, οι ενδιαφέροντες σταθμοί, πρέπει να τα πεις όλα. Το θέμα είναι να δεις το μυθιστόρημα, όχι να νομίζεις ότι το είδες. Στο κάτω κάτω θα μπορούσα να πω την ιστορία σε μία ώρα. Αλλά δεν ήταν αυτός ο στόχος μου. Ήθελα να πω την ιστορία στ΄ αλήθεια, και όχι αφαιρετικά…». Άλλωστε όταν το είχε συζητήσει με τον Νίκο Κούρκουλο, ο Στάθης Λιβαθινός είχε μιλήσει για μια παράσταση… τριών ημερών. Και πάλι καλά, δηλαδή.

Με δεδομένο το δίλημμα και τις δυσκολίες στη μεταφορά ενός τέτοιου κειμένου στη σκηνή, ο Στάθης Λιβαθινός έδωσε προτεραιότητα στον ποιητή Ντοστογέφσκι – όχι στον συγγραφέα. «Η εποχή του είναι γεμάτη από πολύ ξεχωριστά ίχνη και σημάδια και στο έργο του αποτυπώνονται όλα αυτά με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Πώς να αποδοθεί η Αγία Πετρούπολη; Γι΄ αυτό και μιλάμε έμμεσα για την εποχή. Σαν να κάνουμε πρόβα με στοιχεία εποχής σε μια σύγχρονη παράσταση. Κινούμαστε ανθρώπινα και ζεστά, με μια νοσταλγία για το μέλλον».

Φέτος ο σκηνοθέτης διανύει την έβδομη σεζόν ως υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και πολλά από τον θάνατο του Νίκου Κούρκουλου. Αναμένει με ενδιαφέρον την άφιξη του Γιάννη Χουβαρδά στο τιμόνι, στις αρχές Απριλίου. Οι δυο τους γνωρίζονται από παλιά- ο Στάθης Λιβαθινός έχει συνεργαστεί με το Θέατρο του Νότου- και με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ο Χουβαρδάς ζήτησε να τον δει και συζήτησαν για την Πειραματική και το Εθνικό. Όσο για τη Σχολή Σκηνοθεσίας, το μεγάλο όραμα του Λιβαθινού, που το είχε μοιρασθεί με τον Νίκο Κούρκουλο, παραμένει στα σκαριά. Ξέρει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να υλοποιηθεί μια τέτοια ιδέα, το ζητούμενο είναι να γίνει η αρχή: «Το μέλλον του ελληνικού θεάτρου δεν βρίσκεται στις παραστάσεις αλλά στην παιδεία ,και η παιδεία στην Ελλάδα βρίσκεται σε θλιβερό επίπεδο. Και το επίπεδο γίνεται ακόμη πιο θλιβερό γιατί υπάρχουν ταλαντούχοι άνθρωποι» καταλήγει.

«Ο ηλίθιος» του Ντοστογιέφσκι ανεβαίνει από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε μετάφραση Άρη Αλεξάνδρου. Παίζουν:

Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Ναυπλιώτου, Νίκος Καρδώνης, Δέσποινα Κούρτη, Δημήτρης Παπανικολάου και άλλοι δεκατέσσερις ηθοποιοί. Πρεμιέρα (του πρώτου μέρους) την Κυριακή 18 Μαρτίου, στο Από Μηχανής Θέατρο. Το δεύτερο μέρος θα ανέβει στις 28/3. Κάθε Κυριακή θα παίζονται και τα δύο μέρη σε ενιαία παράσταση.

17.03.2007, Λοβέρδου Μυρτώ «Ο ηλίθιος σε έξι ώρες…», Το Βήμα

 

Για το link πατήστε εδώ