Η «Αντιγόνη» κέρδισε τους θεατές

Η τραγωδία του Σοφοκλή σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου ξεπούλησε στην παράσταση του Σαββάτου και το φινάλε ήρθε εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων

Φωτισμένος, με το βλέμμα στο κενό, ένα ράκος, ένα σώμα αδειανό σε μια ερημιά ψυχής, ένας βασιλιάς στο απόλυτο πένθος, ο Κρέων πρέπει να διαχειριστεί, από δω και στο εξής, τη μοναξιά του. Μια μοναξιά που μέχρι εκείνη την ώρα είχε υπερασπιστεί, με τίμημα τη ζωή της, η Αντιγόνη.

Τα φώτα χαμήλωσαν και το φινάλε ήρθε εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων. Η τραγωδία του Σοφοκλή στην παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου ξεπούλησε στην παράσταση του Σαββάτου κι έγινε το πρώτο sold out των φετινών Επιδαυρίων (την Παρασκευή την είδαν περί τους 6.000 θεατές). Η σύγχρονη σκηνοθετική ανάγνωση του Στάθη Λιβαθινού, βασισμένη στην έξοχη μετάφραση του Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη, κύλησε χωρίς εντάσεις, δυνατές αντιθέσεις και σαφή στόχευση. «Ο Δημήτρης Μαρωνίτης θα είναι για πάντα κοντά μας» είπε την Παρασκευή το βράδυ, μετά τη λήξη της παράστασης, ο σκηνοθέτης.

Μια «παιδική χαρά» με κούνια στο κέντρο και παγκάκια τριγύρω, σύμβολο της παιδικής αθωότητας, κυριαρχεί στο εύστοχο σκηνικό της Ελένης Μανωλοπούλου. Μόνο που η κούνια γίνεται, στην κορύφωση του δράματος, αγχόνη, κι εντέλει σύμβολο στον τρόπο που η παντοδύναμη εξουσία συνθλίβει τον άνθρωπο, αυτόν τον οποίο η Αντιγόνη, ανυποχώρητα αντιστεκόμενη, αντιπροσωπεύει.

Η Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, η νεαρή Αντιγόνη της παράστασης, με κύριο μηχανισμό έκφρασης τη φρεσκάδα της (αν και ακόμη άγουρη) έπλασε μία ηρωίδα η οποία με πείσμα και εφηβική οργή πράττει αυτό που αποτελεί για τη φύση της αναπαλλοτρίωτο αγαθό. Ο Κρέων, μέσα από την ερμηνεία του Δημήτρη Λιγνάδη, λειτούργησε ως άξονας, υπήρξε η στιβαρή βάση αλλά και το επίκεντρο της παράστασης.

Η αποφασιστική για την όλη στάση του σκηνή με τον Τειρεσία, τον οποίο προσεγγίζει με το κύρος της και υποδύεται υποδειγματικά η (εξαιρετική) Μπέττυ Αρβανίτη, έρχεται ως επιστέγασμα… Τέλος, στεκόμαστε στη συνομιλία των διαφορετικών θεατρικών γενεών επί σκηνής, την πιο ωραία πρόταση της παράστασης.

18.07.2016, Καράλη Αντιγόνη «Η Αντιγόνη κέρδισε τους θεατές», Έθνος

 

Για το link πατήστε εδώ