Τραγική «Αντιγόνη» αφιερωμένη στον αείμνηστο Δημήτρη Μαρωνίτη

Αφιερωμένη στον αείμνηστο φιλόλογο, μεταφραστή αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφο Δημήτρη Μαρωνίτη είναι η πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού θεάτρου με το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) και τον θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), που ανεβάζουν την αρχαία τραγωδία «Αντιγόνη»

Το κορυφαίο έργο του Σοφοκλή, που παρουσιάζεται σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, σήμερα, Σάββατο 16 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, από τα στοιχεία της μέχρι τώρα προπώλησης, όδευε για sold out, ξεπερνώντας τον «Πλούτο» που είχε 6.800 και 9.200 θεατές αντίστοιχα και την «Ορέστεια» που είχε 4.500 και 6.800, επίσης αντίστοιχα. Στη συνέχεια, η παράσταση θα περιοδεύσει σε θέατρα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ένα από τα αρτιότερα έργα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας

Η «Αντιγόνη» παρουσιάστηκε, πιθανότατα, στα Μεγάλα Διονύσια του 441 π.Χ. και γράφτηκε από τον Σοφοκλή, σαν αντίδραση για την εξορία του Θεμιστοκλή, του νικητή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.  Στο έργο αυτό, ένα από τα αρτιότερα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, η θεματική της σύγκρουσης μεταξύ των νόμων της ηθικής και των νόμων της πολιτείας φτάνει στην κορύφωσή της, με τους ήρωες να επαληθεύουν την τραγική τους υπόσταση, κρατώντας μέχρι τέλους τη θέση, στην οποία τους έφερε η μοίρα.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο γιων του Οιδίποδα, Πολυνείκη και Ετεοκλή, για τον θρόνο της Θήβας έχει τελειώσει. Τα δύο αδέλφια βρίσκονται νεκρά στο πεδίο της μάχης. Ο Κρέων, ο νέος βασιλιάς της Θήβας, έχει δώσει διαταγή να παραμείνει άταφος ο Πολυνείκης, που πολέμησε ενάντια στην πατρίδα του Όμως η αδελφή του, Αντιγόνη, αποφασίζει να τον τιμήσει με την πρέπουσα ταφή. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Κρέοντα, που, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, την καταδικάζει σε θάνατο. Ο βασιλιάς παραμένει αμετάπειστος ακόμη και μετά την παράκληση του γιου του και αρραβωνιαστικού της Αντιγόνης, Αίμονα. και διατάζει να θαφτεί η Αντιγόνη ζωντανή σε μια σπηλιά.

Ωστόσο τα δείνα που έχει προβλέψει ο μάντης Τειρεσίας δεν θα αργήσουν να γίνουν πραγματικότητα. Η καθυστερημένη υπαναχώρηση του βασιλιά δεν θα προλάβει την καταστροφή. Η Αντιγόνη έχει απαγχονιστεί μέσα στη φυλακή της, ο Αίμονας έχει οι αυτοκτονήσει και η Ευρυδίκη, γυναίκα του Κρέοντα, ακολουθεί τον γιο της στον θάνατο. […]

15.07.2016, Χ.Σ. «Τραγική «Αντιγόνη» αφιερωμένη στον αείμνηστο Δημήτρη Μαρωνίτη», Ναυτεμπορική

 

Για το link πατήστε εδώ