Η γηραιά κυρία…

Η Μπέτυ Αρβανίτη συναρπάζει ως Κλερ Τσαχανασιάν στην «Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας.

Το χρήμα όλα τα αγοράζει, ακόμα και συνειδήσεις… Και αυτή η αλήθεια «πρωταγωνιστεί» στο αριστούργημα του Φρίντριχ Ντίρενματ «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», που παρουσιάζεται στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας με τη «σφραγίδα» του Στάθη Λιβαθινού.

Στο Γκίλεν, μια μικρή πόλη, οι κάτοικοι μετά από μια οικονομική καταστροφή ζουν εξαθλιωμένοι, περιμένοντας ένα θαύμα. Η είδηση ότι η Κλερ Τσαχανασιάν, μια δισεκατομμυριούχος διεθνούς φήμης, επιστρέφει μετά από σαράντα πέντε χρόνια στην άσημη γενέτειρά της, τους γεμίζει ελπίδα και προσδοκία για καλύτερες μέρες με την πιθανότητα μιας σωτήριας δωρεάς. Εκείνη όμως δεν έχει γυρίσει με καλό σκοπό. Αποκαλύπτει ένα ένοχο μυστικό που την έχει «κομματιάσει» εδώ και χρόνια και προσφέρει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να πάρει την εκδίκησή της…

Το συνταρακτικό έργο έχει μεταφραστεί με δεξιοτεχνικό τρόπο από τον Γιώργο Δεπάστα και σκηνοθετηθεί με μαεστρία από τον Στάθη Λιβαθινό. Η παράστασή του, λιτών και καθαρών γραμμών, φωτίζει μοναδικά τα μηνύματα του έργου, είναι ατμοσφαιρική, έχει ρυθμούς ζηλευτούς. Αρωγοί του η Ελένη Μανωλοπούλου -σκηνικά και κοστούμια-, ο Θόδωρος Αμπαζής -μουσική-, ο Αλέκος Αναστασίου – φωτισμοί. Η Μπέτυ Αρβανίτη συναρπάζει στην Κλερ Τσαχανασιάν της.

Πρέπει να πάρει την εκδίκησή της απ’ τον άντρα που τη σακάτεψε μεταφορικά και κυριολεκτικά και πληρώνει για αυτό. Διαθέτει εσωτερικότητα, ακρίβεια και αλήθεια. Δίπλα της ο Γιάννης Φέρτης «κεντά» παίζοντας τον Αλφρεντ Ιλ, τον πρώτο της έρωτα. Μαζί τους σε εξαιρετικές επιδόσεις οι Γαλανάκης, Αλεξίου, Σαρηγιαννίδης, Καραμπούλας, Παπαδοπούλου, Παναγόπουλος, Δήμου, Ουζουνίδου, Μυλωνάς, Κουνέλας και Λυρής.

11.02.2009, Μπουζιώτης Βασίλης «Η γηραιά κυρία…», Έθνος