Γητεύουν, ρητορεύουν, επικρίνουν, σαρκάζουν οι ήρωες του Μπομαρσέ… Τους ενσαρκώνει ένα δυνατό υποκριτικό σχήμα σε μια εξαιρετική μεταφορά της κλασικής κωμωδίας, που χαρίζει γενναιόδωρα το γέλιο.
Ο Πιέρ Μπομαρσέ κατέθεσε κάτι παραπάνω από μια δυναμική κωμωδία που αποθεώνει τους καλοσχηματισμένους χαρακτήρες-καρικατούρες. Το έργο γράφτηκε το 1778 και είναι έξοχο δείγμα της προβληματικής του Διαφωτισμού. Μέσα από τις καθημερινές τριβές των μελών μιας μικρής κοινωνίας, ο σύγχρονος θεατής ανακαλύπτει αναγνωρίσιμα ενσταντανέ της δικής του πραγματικότητας έξυπνα σχεδιασμένα.
Μια ημέρα είναι αρκετή για να αποδειχτεί πως η υποκρισία και η απόλυτη αναλγησία συνθέτουν σε κάθε εποχή το τρίπτυχο της εξουσίας και όταν οι άλλοι κάνουν τη ζωή μας κόλαση λέγοντας ψέματα, με τη σιωπή μας δημιουργούμε ένα περιβάλλον για να ανθήσει μια ψευδής εικόνα, η οποία υπνωτίζει διά της αληθοφάνειάς της. Ο έξοχος Δ. Ήμελλος δίνει τη δική του μάχη ως επαναστάτης Φίγκαρο κάθε φορά που τίθεται το θέμα της χειραγώγησης των ασθενέστερων. Η δημοκρατική θέση από την οποία μιλά, χωρίς ηθικολογίες, ο συγγραφέας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, αλλά ο Στ. Λιβαθινός την άφησε να γλιστρήσει και να βρει τη θέση της μέσα στην παράσταση δίχως να μας κουνά επιδεικτικά το δάχτυλο.
Έχει μελετήσει την παραμικρή λεπτομέρεια κι έχει βρει τον ιδανικό τρόπο να παρουσιάσει ένα κλασικό έργο με στοιχεία commedia dell’arte χωρίς να μένει προσηλωμένος στους κώδικές της, χρησιμοποιώντας ωστόσο τον αυτοσχεδιασμό. Με το ίδιο σκεπτικό αντιμετώπισε ο Χαράλαμπος Γωγιός τη μουσική σύνθεση στην οποία παντρεύει, με λόγο κι αιτία, διάφορα στοιχεία ακόμη και ινδικά, βαλκανικά ηχοχρώματα. Μας εντυπωσίασε το νέο μέλος της ομάδας Αντ. Φρυδά, νιώσαμε για άλλη μία φορά αγαλλίαση με τη σκηνική συνέπεια των Άρη Τρουπάκη, Αμ. Τσεκούρα, Μ. Σαββίδου και Ν. Καρδώνη, που κρατούν ρόλους-κλειδιά, απολαύσαμε –όχι όλες τις στιγμές είναι η αλήθεια– το μπρίο των υπόλοιπων ηθοποιών, ενώ μας ξένισε ο στόμφος του Γ. Τσιαντούλα.
05.03.2015, Κρύου Μαρία «Ο γάμος του Φίγκαρο», Αθηνόραμα
Για το link πατήστε εδώ