Φαντάσματα του πολέμου

Ένα θεατρικό φεστιβάλ στον τόπο μας και στις μέρες μας δε θα μπορούσε να ξεκινήσει με πιο επίκαιρο τρόπο απ’ ό,τι ξεκίνησε προχθές η «Θεατρική Άνοιξη» στη Θεσσαλονίκη. Η παράσταση του θιάσου «Δόλιχος» από την Αθήνα με το έργο του Ρίτσαρντ Καλινόσκι «Το κτήνος στο φεγγάρι», μια συγκινητική καταγγελία των άμεσων, αλλά και, κυρίως, των έμμεσων συνεπειών του πολέμου, μολονότι αναφέρεται σε μια παλιότερη εποχή, δημιούργησε σίγουρα τους αναγκαίους αυτόματους συνειρμούς στο μυαλό των θεατών.

Τα σχόλια για την ποιότητα της παράστασης και την εξαιρετική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας, Ταμίλα Κουλίεβα, ανήκουν σε άλλη στήλη, εκείνη της θεατρικής κριτικής. Εμείς θα περιοριστούμε στο θέμα του έργου, που είναι μια τραγική απεικόνιση των καταστραμμένων από τον πόλεμο ζωών δυο ανθρώπων που, όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο εφιάλτης του πολέμου δεν τους επιτρέπει να ορθοποδήσουν.

Τέτοιου είδους έργα, ανεξάρτητα από τα μειονεκτήματα γραφής, που μπορεί να παρουσιάζουν (συνήθως η μεγάλη συναισθηματική φόρτιση αποβαίνει οε βάρος της απαραίτητης θεατρικής οικονομίας), αποτελούν μαθήματα ζωής, όχι μόνο για τους θερμοκέφαλους υποστηρικτές του πολέμου, αλλά και για τους φιλειρηνικούς πολίτες, οι οποίοι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή, λόγω άγνοιας ή αφέλειας, να παραπλανηθούν από την προπαγάνδα των πολεμοκαπήλων.

Το έργο αφηγείται μια ιστορία επιβίωσης σε καιρό ειρήνης. Οι βασικοί ήρωές του κουβαλούν, όμως, τις πληγές της γενοκτονίας των Αρμενίων. Πληγές που τους ακολουθούν σαν φαντάσματα στο χώρο και το χρόνο της ζωής τους.

Παρακολουθώντας ανάγλυφες τις απελπιστικά ανθεκτικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πολέμου στον ψυχισμό των ατόμων που υπέστησαν τη βαρβαρότητα, ο θεατής θα κατανοήσει πως ο πόλεμος υποθηκεύει όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον του ανθρώπου. Και, επιπλέον, ότι τον πόλεμο τον γεννούν μεν κάποια μεμονωμένα, παντοδύναμα και καλά οργανωμένα συμφέροντα, αλλά τον εκτρέφουν η γενικευμένη αδυναμία και συνενοχή, απότοκα της άγνοιας και της έλλειψης ανθρωπιστικής παιδείας.

08.05.1999, Αρνομάλλης Χρήστος «Φαντάσματα του πολέμου», Μακεδονία

 

Για το link πατήστε εδώ