Ένα «παράξενο τέρας» στο Από Μηχανής Θέατρο

Φάρσα ή κωμωδία; Παρωδία ή τραγωδία; Τι είναι η «Φρεναπάτη»; Ο Τόνι Κούσνερ διασκεύασε το έργο του Πιέρ Κορνέιγ “Illusion comique” (“Κωμική ψευδαίσθηση”). Ο ίδιος ο δραματουργός του γαλλικού μπαρόκ χαρακτήρισε το έργο του, σε επιστολή του 1636, ‘παράξενο τέρας’.

Η θεατρική περιπέτεια του Κορνέιγ αποκαλύπτει, ισορροπώντας ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, πως η λύτρωση απαιτεί πόνο, βάσανα. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Εταιρεία Θεάτρου «ΔΟΛΙΧΟΣ», στο «Από Μηχανής Θέατρο», σε μετάφραση του ποιητή Στρατή Πασχάλη.

Ήρωες του έργου είναι ο άκαρδος πατέρας και ο γιος του. Ο άδικος και σκληρός χαρακτήρας του πρώτου, οδηγεί τον νεαρό να εγκαταλείψει το πατρικό του. Μάταια τον αναζητά ο πατέρας. Ύστερα από δέκα χρόνια, αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια του μάγου Αλκάντρ. Εκείνος, πάνω στη μαγική επιφάνεια, δείχνει στον άκαρδο άντρα όλες τις περιπέτειες του γιου του από τη στιγμή που έφυγε κοντά του.

Η ανατροπή

Ο πατέρας, ως θεατής (μαζί με τους θεατές) παρακολουθεί την περιπλάνηση του παιδιού του. Η ανατροπή θα έρθει λίγο πριν το τέλος. Η θανάσιμη έκβαση του πλαστού θεάματος θα μεταλλαχθεί σε χάπι εντ, εξαναγκάζοντας τον πατέρα σε ηθική μεταστροφή και κάθαρση.

Με χιούμορ, λόγιο στυλ, αλλά και γλώσσα του ‘δρόμου’, κυνισμό και σκόρπιες ρύμες, ο Κορνέιγ ‘έπλασε’ τη δική του ‘Φρεναπάτη’. Ο Κούσνερ δούλεψε πάνω στο πρωτότυπο, ανασύνθεσε την αλληλουχία των σκηνών του, δημιουργώντας το δικό του ‘παράξενο τέρας’.

Η σκηνοθεσία είναι του Στάθη Λιβαθινού. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου. Η μουσική είναι του Χάιγκ Γιαζιτζιάν. Πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Κορδώνης, Νίκος Χατζόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή, Ναταλία Στυλιανού και Δημήτρης Τάρλοου.

18.04.2000, Νικολοπούλου Δήμητρα «Ένα παράξενο τέρας στο Από Μηχανής Θέατρο», Αδέσμευτος Τύπος (Μήτση) .