Ελεονώρα Ντούζε η Ασπασία Παπαθανασίου

Τη μεγάλη Ιταλίδα ηθοποιό Ελεονώρα Ντούζε θα ενσαρκώσει η δική μας μεγάλη Ασπασία Παπαθανασίου στη σκηνή του θεάτρου «Ιλίσια».

Η Ασπασία Παπαθανασίου πρωταγωνιστεί στο ομώνυμο έργο του Chico de Chiara που θ’ ανέβει στο θέατρο «Ιλίσια» για οκτώ μόνο παραστάσεις, από τις 4 έως τις 11 Μαρτίου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, βασισμένο στη μετάφραση της Άννας Βαρβαρέσου.

Βρισκόμαστε στο 1924, σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβανίας. Η μεγάλη ηθοποιός Ελεονώρα Ντούζε, άρρωστη, στις τελευταίες ημέρες της ζωής της, πραγματοποιεί στην Αμερική την τελευταία της περιοδεία. Πότε αναπολεί τη ζωή της και πότε ξαναπαίζει κομμάτια από τους μεγάλους ρόλους που την καθιέρωσαν: «Η τέχνη και η θέληση θα με βοηθήσουν»… Η Ντούζε, που γεννήθηκε το 1858 στο Βι ντε Βάνο της Λομβαρδίας και θαυμαστές της ήταν ο Στανισλάβσκι και ο Τσέχωφ, έχει πάψει από καιρό ν’ ανήκει αποκλειστικά στην Ιταλία και έχει ωθήσει το παγκόσμιο θέατρο σε μια άνευ προηγουμένου ανανέωση. Η γυναίκα που υπήρξε ασύγκριτα μεγαλύτερη ηθοποιός από τη Σάρα Μπερνάρ, σε αυτήν ακριβώς την τελευταία αμερικάνικη περιοδεία της αποκαλείται από τους κριτικούς «η αρχηγός των αρχηγών του μοντέρνου αμερικανικού θεάτρου». Το έργο «Ελεονώρα Ντούζε» του Chico de Chiara παρουσιάζει ο θεατρικός οργανισμός «Θέατρο», που ιδρύθηκε το 1996 και του οποίου πρόεδρος είναι η Ρούλα Κακλαμανάκη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης έκανε ο Άγγελος Αγγελής, τη μουσική ο Γιώργος Μπουντρουβής. Πλάι στην Ασπασία Παπαθανασίου παίζει η νεαρή ηθοποιός Βαλίτα Ψαρρού.

24.02.1998, Χ.Σ «Ελεονώρα Ντούζε η Ασπασία Παπαθανασίου», Βραδυνή