Χέντελ εναντίον Μπαχ: μια «Πιθανή συνάντηση»

Στις 15 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η πρεμιέρα της καινούργιας παραγωγής του θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας. Πρόκειται για μια κωμωδία «λεπτότατων αποχρώσεων» του μουσικοκριτικού και συγγραφέα Πάουλ Μπαρτς, που έχει τον τίτλο «Μια πιθανή συνάντηση» και ανεβαίνει σε μετάφραση Λεωνίδα Καρατζά και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

Ήρωες του έργου είναι δύο μεγάλες μορφές της κλασικής μουσικής, που αν και συμπατριώτες και συνομήλικοι, δεν συναντήθηκαν ποτέ στην πραγματική ζωή τους: ο Γκεργκ Φρίντριχ Χέντελ, που ερμηνεύει ο Γιάννης Βόγλης, και ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, που ερμηνεύει ο Σοφοκλής Πέππας. Ο συγγραφέας, γνώστης και θαυμαστής της μουσικής τόσο του Χέντελ όσο και του Μπαχ, βασίζεται σε ιστορικά τεκμήρια για τη ζωή, το έργο και την εποχή των δύο δημιουργών, για να σατιρίσει την ανθρώπινη φύση -και μάλιστα όταν αυτή αφορά δύο μεγάλους και αναγνωρισμένους μουσικούς που αλληλομισούνται και αλληλοθαυμάζονται- και τις διαπλοκές τέχνης και εξουσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ρόλος του Μπαχ ήταν ο τελευταίος που ερμήνευσε ο μεγάλος Ρώσος ηθοποιός Ινοκέντι Σμοκντουνόφσκι στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, έχοντας δίπλα του τον Εφρέμοβ στο ρόλο του Χέντελ.

Στην παράσταση του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας το σκηνικό και τα κοστούμια σχεδίασε ο Άγγελος Αγγελής, τη μουσική έγραψε ο Παναγιώτης Αδάμ και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου. Τον τρίτο, καταλυτικό για την εξέλιξη της κωμωδίας του Μπαρτς, ρόλο του Σμιτ, γραμματέα και οικονόμου του Χέντελ, ερμηνεύει ο Ηλίας Ασπρούδης.

11.03.2001, Καλτάκη Ματίνα «Χέντελ εναντίον Μπαχ: μια Πιθανή συνάντηση», Επενδυτής

 

Για το link πατήστε εδώ