Απόλαυση! 11.000 θεατές χειροκρότησαν τις «Ικέτιδες» του Εθνικού στην Επίδαυρο

Η πρώτη συμμετοχή της Κάτιας Δανδουλάκη σε τραγωδία, την Παρασκευή και το Σάββατο, με το Εθνικό στην Επίδαυρο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Σε ένα λιτό σκηνικό, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού και σκηνοθέτης της παράστασης, Στάθης Λιβαθινός κατάφερε να αποτυπώσει τον θρήνο των γυναικών που ικετεύουν για να πάρουν στα χέρια τους τα νεκρά κορμιά των αγοριών τους που έπεσαν στη μάχη και μένουν άταφα, να συγκινήσει και να προικίσει τους πρωταγωνιστές του με δυνατές ερμηνείες.

Μία μελοποιημένη πρόταση με χορευτικές κινήσεις

Μία παράσταση στους ρυθμούς της μουσικής του Άγγελου Τριανταφύλλου, ένα πένθιμο εμβατήριο που δεν σταματά λεπτό, παίζεται ζωντανά και δίνει ροή στην πλοκή του έργου που πολλές φορές οδηγεί και σε ραπάρισμα των πρωταγωνιστών.

Ο εξαιρετικός Άκης Σακελαρίου, αρχικά ατσαλάκωτος με πόζες μαριονέτας, στα όρια της κωμωδίας και στη συνέχεια μία τραγική φιγούρα με υποκριτική δεινότητα, αιματοβαμμένος και ταλαιπωρημένος επιστρέφει ηγεμόνας από τον πόλεμο. Εξάρσεις, θρήνος και ένα απόλυτα ταιριαστό πάντρεμα του Εθνικού θεάτρου με το δυναμικό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

Η Κάτια Δανδουλάκη, πρώτη φορά στην καριέρα της σε τραγωδία, φινετσάτη με την στεντόρεια φωνή της και τα απλωμένα της χέρια, με χορευτικές μαλακές κινήσεις, πανταχού παρούσα σε όλο το σκηνικό.

Η υποκριτική εμπειρία του Θοδωρή Κατσαφάδου καθηλώνει στα λίγα λεπτά της συμμετοχής του στην παράσταση, ενώ η δωρική εικόνα της Αγλαϊας Παππά ανατρέπει την παράσταση με την παρέμβασή της ως Αθηνά.

11.000 θεατές στις πρώτες παραστάσεις του Εθνικού

Μια παράσταση-πρόταση από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό παρακολούθησαν 11.000 θεατές, στην Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου σε μια εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη για τον πόλεμο, τους νεκρούς του, την υπαρξιακή αγωνία, την αξιοπρέπεια, την πίστη και τη γυναικεία αντοχή.

Έργο εγκώμιο στη δημοκρατία και την οικογένεια

Οι Ικέτιδες του Ευριπίδη είναι ένα έργο-εγκώμιο των Αθηνών, του δημοκρατικού πολιτεύματος και των χρηστών ηγετών και πολιτών, βαθιά ανθρώπινο και οξυδερκές μέσα στους αιώνες.

53 χρόνια μετά το μοναδικό της ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο (1966) σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη και 39 χρόνια από την πρώτη παράσταση του ΘΟΚ στην Επίδαυρο (1980) σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, η τραγωδία σκηνοθετείται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό, σε ένα εγχείρημα που στηρίζεται στη συνεργασία των καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Για την παράσταση ανατέθηκε η μετάφραση στον ποιητή Γιώργο Κοροπούλη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο διεθνώς διακεκριμένος Κύπριος σκηνογράφος Γιώργος Σουγλίδης. Τη μουσική σύνθεση ανέλαβε ο Άγγελος Τριανταφύλλου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου, τη χορογραφία ο Φώτης Νικολάου και τη μουσική διδασκαλία η Μελίνα Παιονίδου.

Ο χορός σηκώνει το βάρος σε μεγάλο μέρος της παράστασης

Οι μητέρες των Αργείων στρατηγών που έχασαν τη ζωή τους στη Θήβα πολεμώντας στο πλάι του Πολυνείκη προσπέφτουν Ικέτιδες στον βωμό της Δήμητρας στην Ελευσίνα. Μαζί τους ο βασιλιάς του Άργους Άδραστος ο οποίος ήταν και αρχηγός της επίμαχης εκστρατείας. Ζητούν τη βοήθεια του βασιλιά της Αθήνας Θησέα γιατί οι Θηβαίοι κρατούν τους νεκρούς και δεν επιτρέπουν την ταφή τους παραβιάζοντας το έθος των Ελλήνων.

Ο Θησέας ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα ετοιμάζεται να στείλει μήνυμα στον βασιλιά της Θήβας Κρέοντα όμως τον προλαβαίνει η άφιξη Θηβαίου Κήρυκα που φέρνει το δικό του μήνυμα στον Αθηναίο βασιλιά: Του ζητά να διώξει τον Άδραστο και τις μητέρες διαφορετικά θα τους επιτεθούν.

Ο Θησέας οδηγεί τον στρατό της Αθήνας ενάντια στους Θηβαίους και φέρνει στην Ελευσίνα τους νεκρούς στρατηγούς όπου και τους καίουν προσφέροντάς τους τις πρέπουσες τιμές. Η Ευάδνη σε ένα παραλήρημα ορμά στη φωτιά και καίγεται μαζί με τον άνδρα της Καπανέα. Μητέρες και παιδιά παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής με τις στάχτες των αγαπημένων τους. […]

07.07.2019, Πουλοπούλου Κατερίνα «Απόλαυση! 11.000 θεατές χειροκρότησαν τις «Ικέτιδες» του Εθνικού στην Επίδαυρο», www.iefimerida.gr

 

Για το link πατήστε εδώ