Αμαρτωλές σχέσεις

Τη σκληρότητα και τις συνέπειες της ναζιστικής τρέλας παρουσιάζει το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ «Πριν την αποχώρηση»

Μια τραγωδία που αφορά την ανθρώπινη ψυχή είναι το ενδιαφέρον έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ «Πριν την αποχώρηση, το οποίο ευτυχεί στο ανέβασμά του στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», τόσο χάρη στη σκηνοθετική δουλειά του Στάθη Λιβαθινού, όσο και στην υποκριτική δεινότητα των Μπέττυς Αρβανίτη, Αννέζας Παπαδοπούλοιι κπι Σοφοκλή Πέππα, που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Πριν την αποχώρηση

Σ’ ένα «επικίνδυνο» – όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος ο συγγραφέας – απόγευμα εκτυλίσσεται το εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο και οι ήρωες του είναι ένας πρώην αξιωματικός που πλέον κατέχει ανώτερη δικαστική θέση και οι δύο αδελφές του, που είναι τελείως διαφορετικές.

Η πρώτη, που διατηρεί και μια «ιδιαίτερη» σχέση μαζί του, είναι μικροαστή και εντελώς προσκολλημένη πάνω του, με μιαν αρρωστημένη εμμονή, ενώ η δεύτερη ανάπηρη και με αριστερές ιδέες, αντιτίθεται σ’ αυτό που φέρουν οι δυο τους…

Η αναμόχλευση ενός τραυματικού παρελθόντος βγάζει στο φως σχέσεις αμαρτωλές, σχέσεις αλληλοεξόντωσης, σχέσεις που φτάνουν μέσα απ’ την ακραία τραγικότητά τους να γίνουν και ακραία κωμικές…

Το έργο πράγματι ευτυχεί στο το καλαίσθητο ανέβασμά του στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», καταρχάς χάρη στην εξαιρετικά καίρια μετάφρασή του, που υπογράφει με μεράκι και δουλειά ουσίας ο Βασίλης Πουλατζάς.
Εμπνευσμένος κι αποτελεσματικός όσο ποτέ, έχει «κεντήσει» μεταφέροντας την παραληρηματική, καταιγιστική, ρεαλιστική αλλά ταυτόχρονα και ποιητική γραφή τού τόσο ιδιαίτερου, σημαντικού Τόμας Μπέρνχαρντ.

Ευτυχεί το έργο και χάρη στη σκηνοθετική δουλειά που ‘χει κάνει ο Σπάθης Λιβαθινός, επιτυγχάνοντας ό,τι ποιο άρτιο έχει παρουσιάσει στο σανίδι. H παράστασή του έχει ατμόσφαιρα, έχει εντάσεις και εξαιρετικούς ρυθμούς και ο ίδιος έχει δουλέψει αποτελεσματικά και με τους ηθοποιούς του.

Ο έμπειρος Σοφοκλής Πέππας, έχοντας ψάξει πολύ, έχοντας κάνει επίμονη κι επίπονη δουλειά, υποδύεται μοναδικά τον πρώην αξιωματικό και νυν δικαστικό, τον αρρωστημένο εξουσιαστή που «κουβαλά» όλη τη σκληρότητα και την τρέλα του ναζισμού – στη μόμα και τις ίδιες τις αδελφές του φτάνοντας στην άκρατη εξουσιαστική τρέλα, δίνει αληθινό ρεσιτάλ ερμηνείας! Αξιοζήλευτη δουλειά κάνει στο πλευρά του, ενδυόμενη τη μικροαστή αδελφή του, που τρέφει για αυτόν μια αρρωστημένη αγάπη, η Μπέττυ Αρβανίτη, σε μια απ’ τις καλύτερες δουλειές που ‘χει επιτύχει τα τελευταία χρόνια. Πειστικότατη στην υποταγμένη και πλήρως εξαρτώμενη γυναίκα κερδίζει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Εντυπωσιακή δουλειά έχει κάνει στη δική της, ανάπηρη, αριστερών ιδεών αδελφή τους, η Αννέζα Παπαδοπούλου. Που επιτυγχάνει μια συγκλονιστική ερμηνεία. Με σπάνια εσωτερικότητα, με μοναδική αμεσότητα και με πολύ δυνατές «σιωπές» υπάρχουν στιγμές που κλέβει την παράσταση.

09.04.2000, Μπουζιώτης Βασίλης «Αμαρτωλές σκέψεις», Έθνος

 

Για το link πατήστε εδώ