«Αυτό που δεν τελειώνει» …Κάνει η επιτυχής πορεία της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου

Σε πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου τείνει να εξελιχθεί η Πειραματική του Σκηνή. Τα τελευταία χρόνια, τα έργα που επιλέγει να παρουσιάσει εκεί ο Στάθης Λιβαθινός έχουν καταφέρει να προσελκύσουν το κοινό, το οποίο πολλές φορές, μάλιστα, δεν βρίσκει εισιτήριο. Όπως φέτος, με το «Αγάπης αγώνας άγονος» του Σαίξπηρ.

Πέρα από τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε, για να μπορέσει κάποιος να δει την παράσταση πρέπει να έχει φροντίσει να κάνει έγκαιρα κράτηση.

Η επιτυχία της Πειραματικής έγκειται από γεγονός ότι είναι ένα δυναμικό συμπλήρωμα πειραματισμού. Συγκεντρώνει νέες δυνάμεις του θεάτρου από συγγραφείς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, μουσικούς και ηθοποιούς. Η Πειραματική Σκηνή είχε την πρόθεση να λειτουργήσει ως αντίρροπη δύναμη στην πάγια ακαδημαϊκή λειτουργία του θεάτρου και το πέτυχε. Αν, μάλιστα, σκεφθεί κανείς και συγκρίνει ότι, φέτος, μεγάλες παραγωγές του Εθνικού -όπως το «Πέερ Γκιντ»-, με πολύ γνωστά ονόματα συντελεστών, ενώ σημείωσαν καλλιτεχνική επιτυχία, δεν πήγαν καλά εισπρακτικά…

Στο εναλλασσόμενο ρεπερτόριο της Πειραματικής έρχεται, στις 26 Ιανουαρίου, να προστεθεί το έργο «Αυτό που δεν τελειώνει», που βασίζεται σε ποίηση του 20ου αιώνα. Μεταξύ άλλων, ακούγονται ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου, Γιώργου Σεφέρη, Κωνσταντίνου Καβάφη, Κωστή Παλαμά, Μιχάλη Γκανά, Κώστα Καρυωτάκη, Νίκου Εγγονόπουλου, Τίτου Πατρίκιου, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Βαρβέρη, Κικής Δημουλά, Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη Κοντού, Γιώργου Βέλτσου.

«Όλα στηρίζονται στη βιωματική σχέση που απέκτησαν οι ηθοποιοί κατά την προετοιμασία της παράστασης με το υλικό της ποίησης. Γι’ αυτό και η επιλογή των κειμένων δεν αποτελεί ανθολόγηση, αλλά επιλογή με βάση το προσωπικό γούστο, τον πειραματισμό και το θέμα που επιδιώκουμε να είναι πάντα σχετικό με μια αίσθηση ιστορικότητας. Όχι ευθύγραμμης και μηχανογραφικής, αλλά διασπασμένης και μεταφορικής», λέει ο Στάθης Λιβαθινός που, μαζί με τον ποιητή Στρατή Πασχάλη, επεξεργάστηκε δραματουργικά τα ποιήματα, ενώ προσθέτει «Τα δρώμενα εμπλουτίζονται από μουσική και τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για την παράσταση και που προέκυψαν μέσα από τη βιογραφία και την ψυχολογία των ίδιων των ηθοποιών, έτσι ώστε να συνυπάρχει με το ομαδικό, το σύγχρονο με το παλιό».

«Πληθυντικό άθλημα»

Πάντως το γεγονός ότι οι παραστάσεις της Πειραματικής πάνε καλά δεν δείχνει να εφησυχάζει τον Στάθη Λιβαθινό. «Χρειάζεται προσπάθεια, αφού οι θεατές με την ίδια ευκολία που έρχονται, μπορεί να φύγουν… Το θέατρο χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας, είναι πληθυντικό άθλημα», λέει ο ίδιος.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Σωτήρης Στέλιος, τη μουσική έγραψε ο Νίκος Πλάτανος, ενώ την κίνηση επιμελήθηκε η Μαριέλα Νέστορα.

25.01.2003, Ξηντάρας Σταύρος «Aυτό που δεν τελειώνει …Κάνει η επιτυχής πορεία της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου», Απογευματινή

 

Για το link πατήστε εδώ