Παρουσίαση του βιβλίου «Τρεις Εποχές» του Στάθη Λιβαθινού στον Ιανό

 

Παρουσίαση του βιβλίου «Τρεις Εποχές» του Στάθη Λιβαθινού στον Ιανό

Τη Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Πατάκη, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Στάθη Λιβαθινού, με τίτλο «Τρεις Εποχές: αυτοβιογραφικές σημειώσεις ενός σκηνοθέτη του θεάτρου».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος

Δρ. Ειρήνη Μουντράκη, υπεύθυνη δραματολογίου, αρχείου, βιβλιοθήκης και διεθνών συνεργασιών του Εθνικού Θεάτρου

Μυρτώ Λοβέρδου, δημοσιογράφος, κριτικός θεάτρου

Στρατής Πασχάλης, ποιητής, μεταφραστής

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί:

Βασίλης Ανδρέου, Μπέτυ Αρβανίτη, Γιώργος Δάμπασης, Νίκος Καρδώνης, Δημήτρης Παπανικολάου, Άρης Τρουπάκης

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Εν είδει ηµερολογιακών καταγραφών, ο Στάθης Λιβαθινός γράφει για τη ζωή του. Για την «προετοιµασία», το πώς ένα παιδί που µεγαλώνει στα Εξάρχεια τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 προσανατολίζεται προς την τέχνη. Για τη «µαθητεία», τα χρόνια των σπουδών του στη Μόσχα πλάι σε δασκάλους-επιγόνους του Στανισλάφσκι που σηµάδεψαν την ιστορία του σύγχρονου θεάτρου. Για την επιστροφή του στην Ελλάδα και την «πράξη» –την επίµονη, ενίοτε και αγωνιώδη προσπάθεια να είναι κάθε παράσταση η κορύφωση µιας συλλογικής διαδικασίας–, για τους ανθρώπους που τον καθόρισαν. «Τρεις εποχές» οι οποίες, παράλληλα, µιλούν για την εξέλιξη κάθε καλλιτέχνη και την, αναπόφευκτη, διαχείριση της µαταιοδοξίας. Μιλώντας για συγκεκριµένες παραστάσεις του, που έχουν ήδη αφήσει το ίχνος τους στη νεοελληνική παραστασιολογία, ο Λιβαθινός καταθέτει το απόσταγµα της εµπειρίας του καλύπτοντας ένα ευρύ πεδίο ζητηµάτων, από τη σχέση σκηνοθέτη-ηθοποιού και την αναζήτηση του «θέµατος», έως τις ακροάσεις, τον αυτοσχεδιασµό, τη σκηνογραφία και τους θεατρικούς φωτισµούς, από την ηθική στο θέατρο έως τις απαιτήσεις του κοινού, και από το εγχείρηµα της Πειραµατικής Σκηνής το 2005 έως το όραµα για το Εθνικό Θέατρο και τη Σχολή του.

«Πώς συντηρείται η µνήµη; Πώς επιλέγει τι κρατάει και τι πετάει; Καίρια ερωτήµατα για µένα, µα παραµένουν αναπάντητα. Μ’ αυτές τις σηµειώσεις θέλησα να τιµήσω τις στιγµές που µου χαρίστηκαν ως τώρα, όπως κι αυτούς που µου τις χάρισαν, που µε αγάπησαν, µε καθοδήγησαν ή µε τιµώρησαν –συνήθως για καλό σκοπό–, όσο κι αυτούς που µου συµπαραστάθηκαν, µε πίστεψαν και µε συντρόφευσαν… Παραδείγµατα προς µίµηση δεν υπάρχουν, κι ας λένε. Ο καθένας µας είναι και ο δρόµος του. Αν όµως βρισκόταν κάτι σε όλα αυτά που θα µπορούσε να κεντρίσει έναν νέο καλλιτέχνη για να πιάσει ένα νήµα χωρίς να φοβηθεί, και µε όποιο τίµηµα να τολµήσει να κάνει τα δικά του λάθη, θα ήταν για µένα µια ευεργετική και σωτήρια έκβαση…» Στ. Λ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Στάθης Λιβαθινός γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Δραµατικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τµήµατος Θεάτρου του Κρατικού Ινστιτούτου Θεάτρου της Ρωσίας στη Μόσχα (GITIS) τόσο στη Σκηνοθεσία όσο και στην Υποκριτική Θεάτρου. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα από τη Ρωσία σκηνοθετεί ανελλιπώς παραστάσεις κλασικών και σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων, καθώς και παραστάσεις όπερας στα σηµαντικότερα θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει βραβευτεί µε το βραβείο Νέων Δηµιουργών από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου, το βραβείο σκηνοθεσίας «Φώτος Πολίτης», το βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου καθώς και το βραβείο «Κάρολος Κουν» σκηνοθεσίας ελληνικού έργου. Από το 2001 έως το 2007 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της Πειραµατικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου όπου και ίδρυσε το Εργαστήριο Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής Θεάτρου. Έχει διατελέσει Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου από το 2015 έως το 2019. Στη διάρκεια της θητείας του ίδρυσε το πρώτο κρατικό Τµήµα Σκηνοθεσίας τριετούς φοίτησης. Έχει διδάξει Σκηνοθεσία και Υποκριτική σε δραµατικές σχολές και πανεπιστηµιακά τµήµατα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πηγή: Ιανός