Οικόπεδα με θέα – Ντέιβιντ Μάμετ

2001

Συμπαραγωγή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και Θέατρο Πορεία.

Πρώτη παράσταση Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2001.

Παίχτηκε στο Θέατρο Πορεία από τις 29 Νοεμβρίου 2001 έως τις 28 Απριλίου του 2002.

Το έργο παρουσιάστηκε στη Βέροια από την Τετάρτη 17 έως και την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου, για 10 παραστάσεις στο «Χώρο Τεχνών».

 

Η υπόθεση του έργου

Τα Οικόπεδα με Θέα μας μεταφέρουν στον σκληρό χώρο των μικρομεσαίων μεσιτικών επιχειρήσεων. Η ιστορία αφορά τέσσερις πωλητές γής στο Σικάγο και στο μερίδιο από το Αμερικάνικο Όνειρο που τους αντιστοιχεί. Το έργο διαδραματίζεται κατά τις τελευταίες μέρες ενός διαγωνισμού,που έχει επιβληθεί από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας. Ο πωλητής εκεί που θα κλείσει τις περισσότερες πωλήσεις, θα ανταμειφθεί με μία Κάντιλακ, ο δεύτερος καλύτερος με ένα σετ μαχαιροπήρουνα, ενώ τους άλλους δύο περιμένει η απόλυση.

Η πρώτη πράξη εξελίσσεται σε ένα κινέζικο εστιατόριο. Στην πρώτη σκηνή ο Λεβίν προσπαθεί να πείσει τον Ουίλιαμσον, τον προϊστάμενο του γραφείου, να του εμπιστευτεί καλύτερες «καρτέλες», εκείνους τους πελάτες δηλαδή με το μεγαλύτερο εισόδημα και άρα τις περισσότερες πιθανότητες να αγοράσουν γη. Οι καρτέλες αυτές μοιράζονται στους πωλητές σε αντιστοιχία με τις προηγούμενες πωλήσεις τους ώστε εκείνος που πετυχαίνει τις περισσότερες πωλήσεις έχει πάντα μερίδιο στις καλύτερες καρτέλες. Ο Λεβίν μετέρχεται κάθε τρόπο για να τον πείσει: περιαυτολογεί, απειλεί, ικετεύει, κολακεύει, και τελικά δωροδοκεί χωρίς όμως αποτέλεσμα: ο Ουίλιαμσον, αν και στιγμιαία δείχνει να έχει καμφθεί, αρνείται να «λαδωθεί».

Στη δεύτερη σκηνή ο Μος κι ο Αρόνωφ συζητούν για την άδικη πολιτική της εταιρίας προς τους εργαζομένους. Παρακολουθούμε την αγωνιώδη προσπάθεια του Μος να πείσει τον Αρόνωφ να διαρρήξει το ίδιο τους το γραφείο και να κλέψει τις καλύτερες καρτέλες, ώστε να τις πουλήσουν στον αντίπαλό τους, Γκραφ.

Στην τρίτη σκηνή ο θεατής έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς ένα «ψηστήρι»: ο Ρόμα, ο πρώτος τη τάξει πωλητής του γραφείου, πλησιάζει έναν υποψήφιο «πελάτη» (για τον Ρόμα κάθε ένας είναι ένας δυνητικός «πελάτης» του), τον Λινγκ, μονολογώντας φωναχτά για την απουσία κάθε ηθικής στον κόσμο και για την ευθύνη του κάθε ανθρώπου απέναντι στον εαυτό του να είναι κύριος της μοίρας του. Όμως ακόμα και σε αυτή την εξαπάτηση, υπάρχουν θραύσματα αλήθειας, απλούστατα γιατί ο Ρόμα είναι ένας πολύ καλός πωλητής.

Πηγή: Θέατρο Πορεία