Το Εθνικό Θέατρο ενθουσίασε με τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου στο Πεκίνο εντυπωσιάζοντας κοινό και κριτικούς

 

Το Εθνικό Θέατρο ενθουσίασε με τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου στο Πεκίνο εντυπωσιάζοντας κοινό και κριτικούς

Την περασμένη Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, το κινεζικό κοινό επιφύλαξε ενθουσιώδη υποδοχή στο έργο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου, που σκηνοθέτησε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός με τη συμμετοχή Ελληνίδων ηθοποιών, αλλά και Κινέζων συναδέλφων τους, στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών.

Οι συνομιλίες για τη συνεργασία μεταξύ των δύο Εθνικών Θεάτρων, της Ελλάδας και της Κίνας (στο Πεκίνο) άρχισαν πριν από δύο χρόνια. Τον περασμένο Νοέμβριο παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου η δίγλωσση συμπαραγωγή «Ο Ορφανός Τζάο»., μια παράσταση βασισμένη στην παραδοσιακή κινεζική τραγωδία.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός στη σχετική συνέντευξη τύπου που δόθηκε παρουσία των Κινεζικών Μ.Μ.Ε. μίλησε για την παράσταση του «Αγαμέμνονα» ως ένα σημαντικό πείραμα συνεργασίας των δύο Εθνικών θεάτρων. Επίσης, αναφέρθηκε στην θεατρική τέχνη ως σπουδαίο μέσω πολιτισμικών ανταλλαγών των δύο λαών και προσδιόρισε το στίγμα της συνεργασίας ως «γέφυρα» ανάμεσα σε δύο θέατρα πολύ μακρινά όχι μόνο σε ό,τι αφορά την απόσταση αλλά στο ρεπερτόριο, τον τρόπο δουλειάς και σκέψης. Παράλληλα, υπογράμμισε τον πειραματικό χαρακτήρα της συνεργασίας, καθώς στην παράσταση της τραγωδίας «Αγαμέμνων» συναντώνται στη σκηνή δύο εντελώς διαφορετικές αρχαίες γλώσσες με τεράστια παράδοση, μία τρίτη «γλώσσα», που δημιουργείται από τις διαφορετικές γενιές ηθοποιών της παράστασης, και μία τέταρτη «γλώσσα», αυτή που δημιουργεί η ίδια η παράσταση από την αλληλεπίδραση της ομάδας των ηθοποιών. […]

Πηγή: Εθνικό Θέατρο