Βιογραφία

Ο Στάθης Λιβαθινός γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου του Κρατικού Ινστιτούτου Θεάτρου της Ρωσίας στη Μόσχα (GITIS) τόσο στην Σκηνοθεσία, όσο και στην Υποκριτική Θεάτρου.

Η διπλωματική του παράσταση στο έργο του Tom Stoppard Οι Ρόζενκραντς και Γκίλντενστερν πέθαναν βραβεύτηκε με το Βραβείο Κριτικών Θεάτρου της Μόσχας και παρουσιάστηκε στο θέατρο Mayakovsky το 1990. Παρέμεινε στο ρεπερτόριο του θεάτρου μέχρι το 2001.

Στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του καριέρας εργάστηκε ως ηθοποιός με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη (1981-1983). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα από τη Ρωσία σκηνοθέτησε παραστάσεις κλασικών και σύγχρονων συγγραφέων στα σημαντικότερα θέατρα της χώρας αλλά και του εξωτερικού.

Ανάμεσα στα βραβεία που έχει λάβει είναι το βραβείο Νέων Δημιουργών από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου το 2000 για την σκηνοθεσία του στην παράσταση Φρεναπάτη του Τόνι Κούσνερ, το βραβείο «Φώτος Πολίτης» το 2002 για τη σκηνοθεσία των παραστάσεων Οικόπεδα με θέα (Ντ. Μάμετ) και Φρεναπάτη, το βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου το 2009 για την παράσταση Βασιλιάς Ληρ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ καθώς και  το βραβείο «Κάρολος Κουν» σκηνοθεσίας ελληνικού έργου το 2012 για την παράσταση Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου. Στις πρόσφατες σκηνοθεσίες του συγκαταλέγεται η Ιλιάδα του Ομήρου που πραγματοποίησε διεθνή περιοδεία, οι Ικέτιδες του Ευριπίδη στο Εθνικό Θέατρο και η Αντιγόνη του Σοφοκλή στο θέατρο Bulandra στη Ρουμανία.

Από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2019 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Στη διάρκεια της θητείας του ίδρυσε το πρώτο κρατικό Τμήμα Σκηνοθεσίας τριετούς φοίτησης, ικανοποιώντας ένα αίτημα δεκαετιών και εστίασε στην ανανέωση δομών και υποδομών του οργανισμού αναπτύσσοντας παράλληλα με τις παραγωγές ένα ευρύ πρόγραμμα κοινωνικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ψηφίστηκε ως ανεξάρτητο μέλος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης (UTE).

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Από το 2001 έως το 2007 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου επί Διευθύνσεως Νίκου Κούρκουλου. Σε αυτό το πλαίσιο το 2001 ίδρυσε το Εργαστήριο Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής Θεάτρου στο Εθνικό Θέατρο. Το πρόγραμμα ξεκίνησε να αποδίδει επιτυχημένους «καρπούς» το 2004 όταν αποφοίτησαν οι πρώτοι πέντε νέοι σκηνοθέτες, οι πτυχιακές σκηνοθεσίες των οποίων εντάχθηκαν στο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου τη θεατρική σεζόν 2004-2005.

Από το 1995 έως το 1999 δίδαξε στη σχολή Καζάκου μία τάξη ηθοποιών, την οποία και οδήγησε στη διπλωματική της παράσταση το 1999 (Δωδέκατη Νύχτα).

Έχει διδάξει Σκηνοθεσία και Υποκριτική κατόπιν προσκλήσεως μεταξύ άλλων στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Βοστόνη των Η.Π.Α., (2001-2003), στο Shanghai Arts Academy (2017), στο Yale University (2018) καθώς και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (1997 – 1999).

Εισηγητής στα Workshops Υποκριτικής στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος στην Αθήνα (1991-1993 και 1997 – 2000), μετά από πρόσκληση της Ασπασίας Παπαθανασίου.